Életmód

Csak akkor kaphatnak érettségit, ha elültettek tíz fát

A Fülöp-szigeteken a kisiskolásoktól kezdve az egyetemi hallgatókig minden végzős diáknak kell fát ültetnie.

A Qubit írása szerint a törvénytervezetet Gary Alejano ellenzéki kongresszusi képviselő nyújtotta be, aki Rodrigo Duterte elnök egyik legkomolyabb kritikusának számít. Azt írják, a diákok rengeteg fát fognak ültetni: idén 12 millió általános iskolás, 5 millió középiskolás és félmillió egyetemista végzi el a tanulmányait. Ebből az következik, hogy ha mindenki betartja a törvényt, évente 175 millió fával lesznek gazdagabbak a Fülöp-szigeteki erdők. Alejano bízik benne, hogy a későbbiekben is fennmarad a kezdeményezés, ez egy generáció alatt 525 milliárd új fa ültetését jelentené. A politikus szerint azt senki sem vitatja, hogy a mostani fiataloknak joguk van hozzá, hogy ők is élvezhessék a természetet, sőt valószínűleg nem is ők felelősek az okozott károkért, de ez még nem jelenti azt, hogy ne vehetnék ki a részüket a favédelemből. 

Fülöp-szigetek /Fotó: Profimedia

A mostani ültetések még a legpesszimistább forgatókönyv szerint is meglátszanak majd az országban, hiszen még akkor is félmilliárd fáról van szó egy generáció alatt, ha csak minden tizedik növény ver sikeresen gyökeret. Az ország kongresszusa május 15-én fogadta el a törvényt, amely hatvan nap múlva lép érvénybe, miután legalább két országos terjesztésű lapban is megjelent. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top