Életmód

Introvertált vagy? Akkor van egy rossz hírünk

Akiben több az introvertáltság, mint az extrovertáltság, az nem fog felhőtlenül örülni egy új kutatás eredményének.

Minden munkahelyen van legalább egy ember, akire ráillik az extrovertáltság sztereotípiája: sokat beszél, mindig új ötletekkel áll elő, és a társaság középpontjában van. A kollégák és a főnökök is kedvelik ezt a típust, mert könnyen kommunikál, és általában jól képviseli az érdekeit. Logikus, hogy a mai világban egy ilyen habitusú ember sokkal könnyebben érvényesül, mint a csendesebb, visszahúzódóbb introvertált.

Persze nem létezik csak és kizárólag extrovertált vagy introvertált ember, a legtöbb esetben bizonyos mértékben keveredik a kettő egy személyiségben, és inkább túlnyomórészt extrovertált vagy introvertált valaki. Az én személyiségemben például több az introvertáltság, mint az extrovertáltság, úgyhogy elég mélyen érint, hogy a Torontói Egyetem kutatói azt találták, hogy az extrovertáltaknak van több esélyük arra, hogy sikeres karriert építsenek maguknak.

introvertált extrovertált munkahely

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

A kutatásban 91 tanulmányt vetettek össze a világ minden részéről azt vizsgálva, milyen személyiségtípusok a legsikeresebbek a munkájukban. A siker persze nyilván relatív fogalom, mást jelent egy színésznőnek és egy tanárnak, így nehéz is összehasonlítani a különböző foglalkozásokat, de ezúttal eltekintettek ettől, és egy nagy halmazba tették az összes hivatást, így pedig arra jutottak, hogy az extrovertáltakban négy fontos tulajdonság is megvan, aminek hasznát látják munka közben: motiváltak, hogy elérjék a céljaikat, elégedettek a munkájukkal, erős a kommunikációjuk, és magabiztosabban adják elő az eredményeiket.

Na de azért ne dőljünk rögtön a kardunkba introvertáltként, mert nem feltétlenül vagyunk kudarcra ítélve: a kutatók szerint csak annyit jelent mindez, hogy mindenkinek a saját erősségeit kell a siker érdekében felhasználni. Az introvertáltaknak például jobb a munkamoráljuk, szenvedélyesebbek a munkájukban, jobb problémamegoldók és kitartóbbak, ami miatt megbízható, kreatív munkavállalók, és ezt ki is aknázhatják a karrierépítésben.

Talán nem az introvertált kolléga lesz a cég arca, akivel ki lehet plakátolni a metrót, de attól még más területen ugyanúgy lehet sikeres, mint extrovertált társai.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top