Életmód

4 tipp, hogy ne kapj hőgutát edzés közben

Őrült meleg van, de azért nem kell lemondani a testmozgásról, csak be kell tartani a személyi edző tanácsait.

Elhangzott az a javaslat a nagy melegre való tekintettel, hogy még a testmozgást, edzést is hagyjuk ki, mert annyira veszélyes most a hőmérséklet. Abban egyetértünk, hogy ha eddig nem sportoltál, akkor ne 40 fokban kezdj el felkészülni a maratonra, mert abból semmi jó nem sülne ki, de ha rendszeresen végzel valamilyen testmozgást, akkor a nagy melegben is szabad folytatni, csak pár dologra extrán oda kell figyelni – Heather Marr személyi edző szerint.

A legnagyobb veszély logikusan a fokozott izzadás, mert ha ezt nem tudod elég folyadékkal pótolni, akkor kiszáradhat a szervezeted. Marr tippjeivel azonban megelőzhető a baj, ha mindenképpen szeretnél edzeni ebben a melegben is.

Edzés reggel vagy este

Józan paraszti ésszel is belátható, hogy délben nem érdemes kimenni a napra futni, mert annak hőguta lesz a vége. Az edző ezért azt javasolja, hogy kora reggel vagy késő este végezd a szabadban az edzést, és ne feledkezz meg a megfelelő öltözékről sem.

Lélegző, könnyű anyagból készült ruha a legjobb, az alóla kilógó bőrfelületet pedig érdemes naptejjel bekenni, hogy ne legyél pipacsszínű az edzés végére. Már a reggeli nap is éget, vigyázz vele!

edzés sport hőség

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Morgan Sarkissian)

Legyél türelmes, főleg, ha párás a levegő!

A párás levegő még nagyobb kihívást jelent, amikor hűtené magát a szervezeted, mert a pára miatt nehezebben párolog el az izzadság. Az edző magas páratartalom esetén kifejezett lebeszél mindenkit a  szabadban edzésről, inkább a légkondis edzőtermeket javasolja ebben az esetben. Sokkal jobb eredményeket érhetsz el, ha a tested nem a hőséggel és párával küzdésre használja fel az energiáit.

Igyál, igyál, igyál!

Ne sört, hanem sok vizet. A kiszáradás a szabadtéri edzés legnagyobb veszélye, főleg ha több órát is eltöltesz kint a melegben. Készülj fel dupla mennyiségű vízzel, mint egy átlagos napon, és tudatosan igyál, ne csak akkor, amikor szomjas vagy. A vizeleted színe elárulja, ha a kiszáradás fenyeget: a sötétsárga vizelet nem jó, azt jelenti, hogy többet kell innod.

Figyelj a tested jelzéseire!

Vedd komolyan a hőguta veszélyét, mert ha túlmelegedik a szervezeted, akkor akár kórházba is kerülhetsz, sőt bele is halhatsz. Ha émelygés, hányás jelentkezik, dübörög a szíved, mintha ki akarna ugrani a helyéről, és kapkodod a levegőt, azaz légszomjad van, akkor sürgősen fordulj orvoshoz, mert nagy baj lehet belőle.

Ennek az előszobája az, amikor kimerülsz, fáj a fejed, gyengének érzed magad, és szédülsz – ebben az esetben azonnal abba kell hagyni az edzést, és hűvös, árnyékos helyen lepihenni sok folyadék társaságában. Figyelj a tested jelzéseire, és ha azt üzeni, hogy nem akar többet mozogni 40 fokban a szabadban, akkor hallgass rá, edzés helyett inkább dőlj le a kanapédra, és nézz meg egy jó filmet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top