Életmód

Jövő héten jön az új iPhone, lássuk, mire számíthatunk

Még többet tud, még erősebb, de ugyanannyira drága lesz.

Bár az Apple ma már távolról sem akkora ász az okostelefonok piacán, mint 5-10 évvel ezelőtt – szinte minden gyártónak van már izmosabb, pengébb úgynevezett zászlóshajója –, az iPhone-rajongók a mai napig ellágyulnak, ha a legújabb készülékek bemutatásának ideje elérkezik. Idén szeptember 10-én leplezik le a legújabb fejlesztéseket, amelyekről már megindult a találgatás.

A C|Net közölt egy meglepően bő összeállítást a 2019-es iPhone-okról, lássuk, mire számítanak a jól értesült iparági újságírók.

iPhone 11 Pro, Pro Max és a „sima” 11

Tavaly szeptemberben az iPhone XS és az XS Max volt a soros, idén pedig iPhone 11 Pro, illetve iPhone 11 Pro Max néven mutatják be az almás telefonok csúcsát képviselő új készülékeket. Készül a tavalyi, olcsóbb iPhone XR-ekhez hasonló „fapados” változat is, amely ezúttal a sima iPhone 11 nevet kapja majd, mindenféle obskúrus betűkombinációk nélkül.

Ami a külsőségeket illeti, a három új modell csak minimálisan tér el a 2018-as készülékektől, legalábbis, ami az előlapot illeti. Mindhárom új iPhone OLED-kijelzővel érkezik majd, a legnagyobb természetesen a 11 Pro Maxé lesz a maga 6,5 hüvelykjével, ezt követi majd a sima 11-es 6,1 hüvelykkel, míg a 11 Pro 5,8 hüvelykes kijelzőt kap. Mindegyik tetején ott lesz a magyarul kissé körülményesen leírható szenzorsziget, az úgynevezett notch is.

Képünk illusztráció, de viszonylag jól ábrázolja az iPhone-ok iránti töretlen rajongást (Fotó: iStockphoto)

A legnagyobb fejlődésre talán a kamerák terén lehet számítani: az előlapra úgynevezett TrueDepth kamerák kerültek, ennek köszönhetően a készüléknek várhatóan jelentősen javul majd a Face ID arcfelismerő megoldása. Ennél azonban jóval látványosabb lesz az új iPhone-ok hátlapja, ahol a konkurens Samsungéhoz hasonló úgynevezett kameraszigetbe rendeződnek majd az optikák. Az olcsó változatra „csak” egy nagy látószögű, illetve egy hagyományos objektív kerül, míg a két drágább készülékhez ultra nagy látószögű kamera is jár majd.

Az első hírek szerint nem lesz kényelmetlen az új iPhone-ok fogása sem, és az Apple hagyományaihoz hűen az új készülékek hátlapja is egyetlen darabból készül majd – bár azt egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan milyen anyag lesz, a C|Net értesülései a matt üveget sem zárják ki. A Bloomberg úgy értesült, hogy az Apple készülékein új, törésálló kijelzők is lesznek, emellett az eszközök vízállóságán is javítottak.

A kamerák megújult szoftveres támogatást is kapnak majd, amelynek köszönhetően a kép kereteit a fotó elkészítése után is lehet majd növelni, magyarul további információkat lehet hozzáadni a már elkészült fotóhoz. Az iparági pletykák szerint a Google Pixel 3-hoz hasonló éjszakai mód is kerül majd az új kameraszoftverbe.

A technológiai ínyenceknek írjuk, hogy a jövő héten érkező készülékekben már a cég új, A13 jelű chipje fog dolgozni az iOS 13 operációs rendszer alatt.

A többi már csak találgatás

Az Apple mindig is híres volt a titoktartásról, így további részleteket csak sejteni lehet: várhatóan átalakul majd a 3D Touch navigációs megoldás, de az biztos, hogy a sima érintőképernyőket továbbgondoló technológia valamilyen formában megmarad majd az új készülékekben. Egyelőre az is csak tipp, hogy a három új készülékből kettő kompatibilis lesz az Apple horribilis áron kínált digitális ceruzájával, az Apple Pencillel.

Szintén sejthető, hogy az új készülékek nagyobb akkumulátorral érkeznek, illetve arról is pletykálnak, hogy ezekbe a telefonokba már kétirányú vezeték nélküli töltés is kerülhet – akárcsak a Samsung Galaxy S10 és Note 10 készülékeibe –, ami azt jelenti, hogy például a vezeték nélküli fülhallgatókat simán feltölthetjük majd a telefonunkról.

Ami az árakat illeti, az új iPhone-ok várhatóan a tavalyiakkal közel megegyező áron kerülhetnek majd a boltokba, bár természetesen mire Magyarországig eljutnak a tengerentúlról, jóval többe fognak kerülni, mint amennyiért az USA területén hozzájuk lehet jutni. A fenti, jól értesült twitterező szerint azonban a legolcsóbb iPhone 11 749 dollártól, az iPhone 11 Pro 999 dollártól, míg az iPhone 11 Pro Max 1099 dollártól lesz elérhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top