Életmód

Lazíts, koktélozás közben is megmentheted a Földet!

Te megiszol egy koktélt, a bár meg cserében ültet egy fát. Üzlet a javából.

Sosem kellett túl messzire mennünk egy jó ürügyért, hogy meló után beüljünk a csajokkal egy koktélra, de most aztán kifejezetten kötelezettségünknek érezzük, mióta elindult a Plant a Tree Cocktail akció. Ha te is aggódsz a bolygónk sorsáért, és a kesergésen kívül tenni is szeretnél, akkor ennél kellemesebb módot aligha találsz, hogy jót cselekedj, csak nehogy megártson!

Koktélból erdőt (Fotó: iStock)

Az ötletes környezetvédelmi akció lényege, hogy ha a résztvevő bárok valamelyikében iszol egy Plant a Tree koktélt – ami nem más, mint egy ínycsiklandó gintonic egy kis matcha teával megbolondítva –, hozzájárulsz egy facsemete elültetéséhez az újraerdősítés nevében.

A Plant a Tree Cocktail akció célja, hogy 3 év alatt több mint 5 millió fát ültessenek világszerte, amihez a mi segítségünket kérik, lássuk be, igen élvezetes formában. És hogy miért is olyan fontosak a fák?

Az erdők szerepe kiemelkedő a fenntartható mezőgazdaságban. Árnyékot adnak, segítik az egészséges vízkörforgást és a talajmegkötést, emellett lassítják az elsivatagosodást, megkötik a légköri szén-dioxidot és porszennyezést, oxigént termelnek, élőhelyei számos állatnak és hasznos beporzónak, valamint nagy hatással vannak a klímára.

A fák sok szempontból értékes segítséget nyújtanak a mai zajos és szennyezettséggel küzdő világban. Különösen városokban és forgalmas utak mentén van kiemelkedő szerepük, hiszen árnyékot adnak, csökkentik a zajt, és tisztítják a lakókörnyezetünk levegőjét, ráadásul a fák lombjai nagy mennyiségű szennyezőanyagot képesek kiszűrni a levegőből.

Fontos feladat hárul a fákra a talajvédelem szempontjából is, ugyanis a termőtalaj megmaradását és vízháztartásának egyensúlyát óvják az erdővel borított területek. Az erdőkben lehullott lomb vastag avarréteget képez, mely – akár a szivacs – jelentős csapadékvíz felvételére és tárolására képes, és csak lassan, folyamatosan bocsátja vissza a körforgásba. Ezzel jótékony hatást fejt ki a terület vízgazdálkodására.

A fák megóvnak minket a viharoktól, mivel mérséklik a szél erejét, az árvizektől és az az elsivatagosodástól, mivel szabályozzák a talaj vízgazdálkodását és a levegő hőmérsékletét is, és nem utolsósorban ők szolgáltatják számunkra az éltető oxigént.

Ne irtsd, inkább ültesd!

A baj csak az, hogy bár ezzel mind tisztában vagyunk, mégis úgy irtjuk a fákat akarva-akaratlanul, mintha nem tudnánk, hogy nélkülük mi sem élhetjük túl. Több ezer hektárnyi erdő tűnik el nap mint nap az ipar és a mezőgazdaság terjeszkedése miatt. Utak, lakóparkok és stadionok  nőnek ki a földből a facsemeték helyett. A fakitermelés, a pálmaolaj, és az egyre gyakoribb erdőtüzek pedig csak úgy tizedelik az őserdőket és a fenyveseket, ami rohamosan gyorsítja a klímaváltozást. Azt hiszem, ez megér egy koktélt.

A Plant a Tree Cocktail akció szervezői úgy vélik, hogy mindenki egyaránt felelős a klímaváltozásért, és köteles tenni ellene, ezért pár motivált vállalkozó összeállt, hogy biztosítsák a bolygónk jövőjét, és erre biztatnak minket is.

Azért a fákat választották, mert azok oxigént termelnek, és csökkentik a levegő szén-dioxid-tartalmát, így nélkülözhetetlenek a globális felmelegedés megállításában.

Mivel mind fiatalok és szabad szelleműek, úgy gondolták, hogy összekötik a kellemeset a hasznossal, vagyis a környezet védelmével. A céljuk, hogy világszerte minél több bárt, éttermet, hotelt és fesztivált állítsanak a jó ügy mellé, ahol Plant a Tree Cocktailt lehet majd fogyasztani, ami után ők elültetnek egy-egy fát. Privát földeket erdősítenek, így segítve a fák védelmét és az erdők érintetlenségét.

Azért ha most csudára fellelkesedtél volna, és már toborzod is a társaságot egy jó cél érdekében történő, ám kellemes délutáni ivászatra, mindenképpen tudnod kell, hogy ez jelenleg még egy icipici, hogy úgy ne mondjuk, gyerekcipőben járó kezdeményezés. Az egyik ilyen hely a Gozsdu udvarban van, a másik pedig szintén Budapest VII. kerületében, a Klauzál utcában. De hát valahol minden elkezdődött, és lehet csatlakozni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top