Életmód

Poloskaűző praktikák, hogy elkerüljék az otthonodat a büdösbogarak

Csúnyák, büdösek és zajosak is, ha betévednek a lakásba, de legalább nem csípnek. Mutatjuk, hogy űzheted el az otthonodból a poloskákat.

Azt hihetnénk, hogy semmi esélyünk a poloskákkal szemben, nem is tehetünk mást, csak beletörődhetünk, hogy az őszi hónapokban gyakori vendégek a kertekben, a teraszokon és sokszor a lakásokban is. Szerencsére van néhány praktika, amit bevethetünk ellenük, ráadásul vegyszerek nélkül.

Poloska. Vagy ahogy Pécs környékén hívják: büdösbence (Fotó: Pixabay / Federico Maderno)

A poloskák viszonylag kis termetűek, páncéljuk puha, ovális alakú. Az egyik leggyakoribb hívatlan vendég hazánkban is a barna színű poloska (Halyomorpha Halys), a veteményesben és a gyümölcsfákban is kárt tehet. A zöld poloskák a hangzatos Palomena Prasina nevet viselik, Ázsia délkeleti részéről származnak, és egész Európában elterjedtek. A mezőgazdaságban ezek is sok kárt okozhatnak, ráadásul rendkívül kellemetlen szagot hagyhatnak maguk után, ha veszélyben érzik magukat – vagyis agyon sem kell nyomni őket ahhoz, hogy ebben az „élményben” részesüljünk.

Behajtani tilos!

Ahhoz, hogy távol tartsd a poloskákat, ilyenkor is érdemes szúnyoghálót tenni az ablakokra, és alaposan szemügyre venni a nyílászárókat és az ablakkereteket, hogy nincs-e valahol olyan lyuk vagy repedés, amin keresztül bejuthatnak a lakásba, vagy rosszabb esetben be is fészkelhetik magukat. Ha találunk ilyen réseket, fedjük be őket, hogy útját álljuk a betolakodóknak. Nézzük át az ajtókat is, fontos, hogy ne legyen lehetőségük bejutni a házba az ajtó és a padló találkozásánál. A poloskáknak igazán kis hely is elég ahhoz, hogy betegyék a lábukat oda, ahova nem kellene, ezért érdemes alapos munkát végeznünk.

Ajánlott jól szemügyre venni a szekrényeket is, mert a poloskák igazi túlélők: ha a ruhaszárítóról bekerültek a lakásba, majd a ruhásszekrénybe, ott hosszú ideig élhetik világukat, a textilek között ugyanis rendkívül jól érzik magukat – ezért is érdemes jól kirázni a szárítóról beszedett ruhákat, mert szívesen megbújnak azokon is.

5 praktika poloskák ellen

  • A poloskák szívesen megbújnak a bútorok mögött, a szobák sarkában, a kanapé alatt – ahhoz, hogy elvegyük a kedvüket ettől, érdemes egy-két hetente ecetes vízzel felmosni (nemcsak a lakásban, hanem akár a verandán vagy az erkélyen is). Nem kell attól tartani, hogy otthonunkban savanyú szag terjeng majd, az gyorsan elillan, a hívatlan vendégek azonban nálunk jóval hosszabb ideig is érzik majd.
  • Az erős illatú fokhagyma még a büdösbogaraknak is sok. Ez a természetes fertőtlenítőszer nemcsak a kórokozókat képes távol tartani, hanem a poloskáknak is megálljt parancsolhat. Nyomjunk össze három-négy gerezd fokhagymát, tegyük bele 5 deciliter vízbe, és forraljuk fel. Ha kihűlt, szűrjük át, és az így kapott poloskaűzőből csepegtessünk vagy fújjunk kívülről(!) az ablakpárkányra, valamint az ajtó- és ablakkeretekre.
  • Számunkra kellemesebb illatú, ám a poloskáknak elviselhetetlen az illóolajokban gazdag menta, ami szintén segíthet a velük vívott ádáz küzdelemben. A poloskariasztó elkészítése rendkívül egyszerű, és nagy előnye, hogy beltéren is alkalmazható – a náthaszezonban még levegőfertőtlenítőként is működhet. Elég, ha 5 deciliter vízben elkeverünk 10 csepp (nem szintetikus) borsmenta olajat, amit fújhatunk a függönyökre és a szobák légterébe is.
  • A natúr marseille-i szappan (mosószappan) sincs ínyére a poloskáknak, ezt tömb formában tehetjük a fehérneműs fiókba, a ruhák közé, textilzsákba csomagolva pedig a lakás több pontján is elhelyezhetjük. A szappanból készített vizes oldattal érdemes befújni a teraszt és az ablakpárkányt, így szintén csökkenthetjük az esélyét annak, hogy a poloskák kedvet kapnak a látogatáshoz.
  • A macskagyökér nevű igénytelen növény sem áll közel a poloskák szívéhez, érdemes ilyet nevelgetni a teraszon vagy bent az ablakpárkányon. Ez a mentafélék családjába tartozó növény több rovarnak sem tetszik, így – ezúttal a szó szoros értelmében véve – több legyet üthetünk egy csapásra a gondozásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top