Életmód

Rosszban vagy az anyósoddal? Van megoldás!

Ritka szerencsések, akik felhőtlen kapcsolatot ápolnak az anyósukkal, bár ez egyáltalán nem a véletlenen múlik. Legyél okos, és vedd a kezedbe a helyzet megoldását!

Az anyós és meny közötti konfliktus oka legtöbbször az, hogy a kedves mama tökéletes párt álmodott a fiának, s ha téged nem sorol ebbe a kategóriába (és miért is sorolna, hiszen te is csak egy gyarló ember vagy), szinte képtelenség az ellenkezőjéről meggyőzni, még ha a fejed tetejére állsz is. Nem azt mondjuk, hogy legyetek a legjobb barátnők, de mindenképpen érdemes lépéseket tenni, hogy csituljon a köztetek lévő ellentét, mert az állandó hadakozásnak az egész család a kárát látja. Ráadásul ha jóban vagy az anyósoddal, egy csomó terhet szíves-örömest levesz a válladról. 

Egyáltalán nem törvényszerű, hogy az ember rosszban legyen az anyósával, és még csak nem is szerencse kérdése (Fotó: iStock)

A nők közötti versengés könnyen féltékenységet szül az anyós és a menye között – már hogy a viharba ne, amikor van anyós, aki szerint a házasságotokkal kiütötted őt a nyeregből! –, de egy kis odafigyeléssel jelentősen enyhítheted vagy akár el is simíthatod ezt. Igaz, hogy ehhez mindkét fél részéről nélkülözhetetlen a rugalmasság és a tolerancia, de ha megteszed az első lépést, akár be is indíthatod a kedvező változásokat. Légy okos, tudatos és főleg megértő, hiszen neked is lehet egy fiad, és pár év múlva te is pont azon az oldalon találhatod magad, ahol most az anyósod van.

A kezdetek: ne ítélj elsőre!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az előítéleteikre hallgatnak, és alapvetően úgy állnak az anyósukhoz, hogy csakis utálatos szörnyeteg lehet. Mielőtt véleményt alkotnál róla, mindenképpen próbáld meg megismerni szíved választottjának anyukáját, hiszen ha minden jól megy, a jövőben ő is része lesz a családodnak. Kezdeményezz vele beszélgetést, keress közös témákat, és ha mesélni kezd, hallgasd meg, amit mond. Ha elsőre hűvösnek tűnik – például azért, mert az elődeiddel rossz tapasztalatai voltak –, fuss még egy kört! A legtöbben örülnek annak, ha mások őszintén kíváncsiak rá, és ha megnyílik előtted, nyilván ő is szívesen megismer majd téged.

Nők egymás közt

Könnyen megeshet, hogy az otthonában nem tudsz kettesben maradni az anyósoddal, így nem is lehet a tudomására hozni, hogy tényleg szívesen megismernéd közelebbről. Áthidalhatod ezt a problémát, ha valamilyen közös programot szervezel. Már az is sokat segíthet, ha beültök valahova egy kávéra, de ha nem idegenkedsz a gondolattól, akár vásárolgathattok is együtt, vagy mehettek közösen fodrászhoz, kozmetikushoz, netán épp jógaórára. Ha pedig nem mutat hajlandóságot a közös programra, ne lógasd az orrod, te a magad részéről megtettél egy fontos lépést!

Persze ha már mögöttetek van néhány, nem egészen felhőtlenül eltöltött év, akkor a közös shopizás helyett a piacozás is simán megteszi, vagy bármi olyan program, ami őszintének és hihetőnek tűnik. A piac azért jó ötlet, mert enni kell, ebből következik, hogy főzni, tehát bevásárolni is muszáj, az pedig valószínűleg olyan terep, ahol anyósod megcsillogtathatja a tehetségét és a tapasztalatát. Neked pedig nincs más dolgod, mint elismerően és beleegyezően hümmögni („Ja, tényleg, brokkoli, remek ötlet!”), meg persze cipelni a kosarakat. Valamit valamiért. 

Maradjanak titkaid!

Igazán nagyszerű, ha az erőfeszítéseid meghozzák a várt eredményt, és tényleg közelebb kerültök egymáshoz az anyósoddal. Nagyon jó, ha már-már barátnői a viszonyotok, arra azonban vigyázz, hogy a fiával való kapcsolatodat illetően ne tárulkozz ki túlságosan!

Apróságokban persze kérheted a tanácsát, de az esetleges konfliktusokba és a hálószobatitkokba semmiképp se avasd be!

Erre ott vannak a nem családtag barátnőid, akikkel kedvedre elmélyedhetsz a témában. Húzz egy egészséges határvonalat, hogy ne folyhasson bele túlzottan a mindennapjaitokba!

Őrizd meg a nyugalmadat!

Kevésbé szerencsés esetben olyan anyóssal hoz össze a sors, aki mindent megtesz azért, hogy borsot törjön az orrod alá. Egy fokkal jobb, ha nem direkt bosszant, csak néha tesz olyan lépéseket, amikkel próbára teszi a türelmedet. (Vagy mesterien kombinálja a kettőt.) Hiába érzed úgy, hogy mindjárt felrobbansz, számolj el magadban tízig, mielőtt keresetlen szavakkal válaszolnál! Akár tetszik, akár nem, tisztelettel tartozol az anyósodnak, végül is ő nevelte fel életed párját és szerelmét, ő faragta belőle azt a nagyszerű embert, akit szeretsz.

Ez nem azt jelenti, hogy magadban kell tartanod a véleményedet, az azonban fontos, hogy a higgadtságodat megőrizve reagálj minden idegtépő helyzetben. Ha intelligensen, a békét keresve válaszolsz, könnyen lehet, hogy az ő hozzáállása is megváltozik irányodban, vagy idővel felhagy a szekálásoddal.

Válj kitűnő diplomatává!

Akárhogy is alakul a kapcsolatod az anyósoddal, aranyszabály, hogy sose szidd őt életed párjának – gondolj bele, neked hogy esne mindez fordított helyzetben. Ne hangold őt a szülei ellen, és a gyerekeknek se mondj rosszat a nagyszülőkről! Az sem jó senkinek, ha úgy döntesz, hogy megszakítod a kapcsolatot az anyósoddal. Nyilván nem kell vele hetente összejárnod, ha nincs meg közöttetek az összhang, de legalább a nagyobb ünnepek alkalmával vegyél részt a családi összejöveteleken. Ez évente mindössze pár alkalmat jelent, amit összeszorított fogakkal még a legrémesebb anyós társaságában is ki lehet bírni. Úgysem kettesben lesztek, így nyugodtan foglalkozhatsz a többi családtaggal, mintha ő ott sem lenne!

Próbáld meg élvezni!

De legfőképpen keresd a dologban a humorforrást! A világért sem akarunk arra biztatni, hogy kinevess egy idősebb, tiszteletre méltó hölgyet, de ahogy a barátnőiddel olyan jókat tudtok derülni egymás hülyeségein (és a sajátjaitokon), úgy az anyósoddal is levehetitek a feszültséget a mindennapi, csip-csup dolgokról egy-egy jól eső, közös röhögéssel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top