Életmód

Tomi lábak nélkül úszott át Ázsiából Európába

Megemeljük a kalapunkat a paraúszó elképesztő teljesítménye előtt.

1994. április 9. Ez volt az a nap, amikor Patkás Tamás élete örökre megváltozott. A győri MÁV-teherpályaudvaron üzemi balesetet szenvedett, aminek következtében amputálni kellett a lábait.

Tomi korábban aktívan sportolt, és egy olyan “apróság”, mint a balesete nem állíthatta meg – ezt a korábban vele készült interjúnkban is elmondta. Az úszás lett az a sport, amibe mozgás iránti szenvedélyét fektette. Átúszta már a Balatont, a Dunát, a Fertő-tavat, de a nagy álma a Boszporusz volt. Vasárnap jött el az idő, hogy ezt is valóra váltsa: kevesebb mint két óra alatt teljesítette az erős sodrásban a 6500 méteres távot. Ez az időeredmény ép úszóknak is becsületére válna.

A Borsnak Tomi elmondta, 2700-an indultak a versenyen, köztük 13-an paraúszók. Miközben a vízben volt, folyamatosan ment mellette egy biztosító csónak, ami vigyázott rá.

És hogy mi következik most, a nagy álom valóra váltása után? Hétvégén a Duna-átúszás Budapesten, aztán egy nyílt vízi verseny a tatai tavon. Hogy a távolabbi jövő mit hoz, kíváncsian várjuk.

Parasportolók, akik előtt kalapot emelünk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top