nlc.hu
Életmód

Tippek milliomosoktól az anyagi függetlenséghez

3 tipp milliomosoktól, ha te is anyagi biztonságra vágysz

Érdemes tőlük tanulni, ha szeretnénk megteremteni magunk számára az anyagi függetlenséget.

Akkora vagyont felhalmozni, amiből a milliomosok gondtalan(nak vélt) életét élvezhetjük, nem biztos, hogy reális cél mindenki számára. Azonban ellesni néhány viselkedési szokást, megfogadni tanácsokat hasznos lehet bárki számára, aki stabil anyagi hátteret szeretne – és mégis ki ne szeretne, pláne a jelenlegi gazdasági helyzetben. Ebben lehet segítségünkre Sarah Stanley Fallaw pszichológus, a DataPoints tanácsadó és piacelemző cég tulajdonosának könyve, a Become the Millionaire Next Door: Enduring Strategies for Building Wealth, amiben több évtizeden át végzett kutatások eredményei alapján ad betekintést a milliomosok szokásaiba, az őket jellemző tulajdonságokba azzal a céllal, hogy a széles publikum számára is hasznos tanácsokkal szolgáljon.

Ebben a könyvben szerepel az a három megállapítás is, amelyről úgy találta, közös jellemzője azon milliomosoknak, akik kiléptek a 40 órás munkakörök világából, függetlenül attól, milyen iparágban tettek szert az anyagi függetlenséget biztosító vagyonra. A siker mindig többtényezős, azonban ha lefordítjuk a milliomosok viselkedési szokásait a hétköznapokra, hasznossá válhatnak még akkor is, ha mindannyian más-más élethelyzetben, lehetőségek közt élünk.

1. tanács: Kevesebbet költs, mint amire lehetőséged van

Vagyis még csak addig se nyújtózkodjunk, ameddig az a bizonyos takaró ér, hanem mindig törekedjünk rá, hogy lehetőségeinkhez mérten tegyünk félre a fizetésünkből. Erről a Business Insider cikkében úgy beszél, hogy „A lehetőségeinken túl költekezni azt jelenti, hogy ahelyett költjük el a pénzt, hogy azt a visszavonulásunk idejére tennénk félre, olyanra dolgokra költünk, mellyel vagyoni helyzetünket akarjuk kifejezni, ez pedig a fizetési csekkek rabszolgáivá tesznek minket, még akkor is, ha csillagászati összegű bevételeink vannak.” Vagyis, a későbbi anyagi jólétünk érdekében nem kell minden rendelkezésünkre álló forintot elverni a jobb ruhára, menőbb kocsira vagy nagyobb ékszerre, érdemesebb visszafogni magunkat, az anyagi javakhoz kapcsolódó vágyainkat.

malacpersely

Kétszer is gondoljuk át, mire, mennyit költünk (Illusztráció: Getty Images)

2. tanács: Vállalj másodállást

Az első pont jó tanácsához persze kell, hogy a fizetésünk ne legyen kicentizve már hó elején, hisz nehéz úgy takarékoskodni, ha a fix kifizetésekre is épp csak futja. Ezen a helyzeten segíthet, ha átgondoljuk, van-e olyan tevékenység, amit heti pár plusz órában dolgozni tudnánk, hogy az így megszerzett pénz (legalább egy részét) egyenesen a takarékossági alapunkba tegyük. Ehhez persze idő kell, szervezés, kitartás és jó adag akarat, de érdemes a nehézségeket nem csak átgondolni, hanem azok megoldását is keresni.

A jó tanács szerint egy hobbit, vagy olyan képességet is kamatoztathatunk, amit esetleg munkánk során nem is használunk ki. Jók vagyunk matekból, vagy imádjuk a történelmet? Korrepetálhatunk gyerekeket ezen tantárgyakból. Szépen varrunk? Próbát tehetünk vele, vajon lenne-e kereslet a munkáinkra. Bármilyen plusz munkát is vállalunk és bármekkora bevételünk is lesz belőle, annak a lehető legnagyobb részét tegyük félre és ha már összegyűlt egy kisebb összeg, keressünk egy tisztességesen kamatozó befektetési formát.

3. Légy önálló vállalkozó

Nos, ez a pont a hétköznapi életben nem biztos, hogy mindenkinek testhezálló, de kétségtelen, hogy kellő elszántsággal és szorgalommal akár a másodállásunkból is válhat főfoglalkozás, és/vagy találhatunk a szakmánkban olyan részt, melyben vállalkozóként is helyt tudunk állni. „A karrierkockázatok potenciális megtérülése, különösen azoké a kockázatoké, amik azzal vannak összefüggésben, ha valaki saját vállalkozást indít, az a képesség, hogy bevételt generálunk, gyakran nagyobbat, mint amit alkalmazottként megkereshetnénk.” Tehát, ha reálisan, jól átgondolt módon is ott csillog a lehetősége, hogy saját vállalkozást indítsunk és megéljünk a munkánkból, rajta, tegyük próbára magunkat.

Tippek spóroláshoz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top