Család

„Úgy spórolok, hogy odaadom a feleségemnek a fizetésemet” – Hogyan lehet a kevésből félretenni?

Sokan kerültek most olyan helyzetbe, hogy fél jövedelemből vagy a tartalékokból kell megélniük. Nekik segítünk gyakorlott spórolók tanácsaival.

Ez az év minimum katasztrófa, rengetegen estek úgy áldozatul a járványnak, hogy egy percig sem voltak betegek, csak épp elvesztették miatta az állásukat vagy csökkentették a munkahelyen a bérüket. Sokan vannak olyanok is, akik több munkát, projektet végeztek, és ezek közül buktak el párat a koronavírus miatt, így bár nem szűnt meg minden jövedelmük, de sokkal kevesebb pénzből kell kijönniük egy hónap során. Úgy tűnik, rá lettünk mind kényszerítve a spórolásra 2020-ban.

A KSH és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint júniusban már 128 ezerrel voltak többen regisztrált álláskeresők a rendszerben, mint tavaly. Azóta még fokozódott a helyzet, ráadásul a munkaerő-felmérésekben foglalkoztatottnak számít az is, aki heti egy órában pénzt szerez legálisan, ami messze van attól, hogy valakinek tényleges munkája és jövedelme van.

A szakemberek, pénzügyi tanácsadók javaslatai mind profik, de az egyszeri, kevés jövedelemből élő ember számára nem mindig használhatók. Ha azt mondják nekünk, hogy rakjuk félre a pénzünk 40 százalékát minden hónapban, akkor tarkóig szalad a szemöldökünk, hogy oké, de mégis miből élünk utána?  A profi tanácsok tehát igazából azoknak valók, akiknek amúgy szép pénz összejön egy hónapban, nem pedig az átlagembernek, aki hónapról hónapra kénytelen élni a csökkentett fizetéséből. Ezért nem is szakértők tanácsait hoztam most el, hanem az olyan emberekét, akik ugyanúgy élnek, mint bárki más, átlagos jövedelemből, és így próbálnak félretenni valamennyi pénzt a nem túl sokból.

Rakd el a pénzt a saját szemed elől

Egy neve elhallgatását kérő férj nemes egyszerűséggel így válaszolt a kérdésemre, hogy milyen módszerrel rak félre pénzt: „Úgy spórolok, hogy odaadom a feleségemnek a fizetésemet.” Kétségtelenül remek megoldás, még ha félig viccesen is mondta, ugyanis azt sugallja, hogy a házasságban a közös pénzt közös döntéssel kell kezelni, főleg ilyen vészterhes időkben.

Anett is a férjével együtt hoz döntéseket a befolyó pénzekről, a jövedelmük nem fix, függ attól, mennyi munka esik be az adott hónapban. Szerencsére már van gyakorlata a spórolásban, mert évek óta gyűjtöget: „Az aprópénzt is külön gyűjtöm, a készpénzből is mindig rakok félre ha van, a számlámon is mindig hagyok egy összeget, az alá nem mehetek sohasem, bármi történjék. Megtakarítási számlára rakjuk a felesleget, így nem költjük el a számlánkról. Ez úgy néz ki, hogy kifizetjük a fix dolgokat, és utána (nagyjából a hónap közepén) látjuk, hogy marad valamennyi, amit átrakunk a másik számlára. Kínként élem meg, ha van egy nagyobb kiadás és abból kell kivenni, inkább hónapokig (akár évekig is) spórolok valamire, csak ne abból vegyük el.”

Hogyan lehet a kevés pénzből spórolni?

Fotó: Getty Images

Anett azon is sokat spórol, hogy nem vásárol feleslegesen, előbb mindig a használt holmik között néz körül, vagy akciókat keresgél. Sok pénzt meg tud fogni az ételeken is: mindig csak annyit vásárol, amennyit meg is esznek, és a kajarendelést is limitálták maguknak. Orsolya pedig két gyerek – mind tudjuk, hogy a gyerekek pénznyelő automaták – anyjaként hisz a bankszámla szoros kontrolljában: „Tudatosan vásárolok, a gyerekeknek 90 százalékban használt ruhája van, magunkra alig költünk. Bizonyos összeg alá nem megy a bankszámla, és van félretett befektetett pénzünk is (állampapírban). És egészségpénztárra is utalok havonta fix összeget.”

Aludj rá egyet, és keresd a használtat!

Attila egy gyerek apukája, a feleségével együtt úgy spórolnak, hogy első körben ritkították a családi vásárlásokat, „mert impulzusvásárlásra sarkallnak; több szem többet lát, több kéz több mindent felmarkol.” Bevezettek a bankszámlán egy napi limitet is, amit nem lehet túllépni, ez is segít elkerülni a hirtelen költekezést. És a legjobb tippje, amit mi is be fogunk vezetni itthon: 

Újabban minden vásárlási szándékra alszom egyet, semmit nem kell egyből megvenni; nézzük meg, másnap is kell-e. Egy csomó nagyon klassz cuccom – újabban: focimezek – nem lett így.

Bogi egyedülálló anyaként próbál talpon maradni ebben a cudar világban, neki a használt cuccokkal való kereskedés jött be: „Mindent eladok, amire már nincs szükségem. Mivel elég rendmániás vagyok, így nem esik nehezemre megválni a felesleges holmiktól. Megszállottan szelektálok, minden hónap utolsó vasárnapján az a program, hogy felforgatom az egész lakást, és ha már nem tetszik egy tárgy, vagy tudom, hogy nem vennék fel egy ruhát, nem használok egy eszközt (tényleg bármit), akkor azt feldobom valamelyik használt holmis oldalra, és eladom.” Az anya nem meggazdagodni akar az eladásokból, általában nem kér sokat a cuccokért, így aztán el is mennek gyorsan, egy hónapban ebből 10-20 ezer forint mindig becsorog, amit félretesz. Nem sok, de egy év alatt egész szép összeg összejön.

Noémi egy kislány anyukája, a férjével együtt szintén esküszik spóroláskor a használt holmikra, főleg a családi ruházkodást oldja meg turkálókból. Szigorúan tartja magát ahhoz is, hogy csak lista alapján vásárol és nem dobál bele a kosarába meggondolatlan mindent, amit megkíván. Kriszta pedig a saját szekrényét használja turkálónak: „Turkálóként tekintek a ruha- és cipőgyűjteményemre: amikor azt hiszem, kell valami, elég csak benézni a szekrénybe. Plusz minden hónapban félreteszek x összeget, amihez csak vészhelyzetben nyúlhatok. A többiből gazdálkodom ki a havi dolgokat (kaja, beauty, rezsi), de mostanában még ebből is marad a következő fizetésig.”

Tudatos pénzköltés és költségvetés

Kata már profi eszközökhöz nyúl, ha a spórolásról van szó, szorosan nyomon követi a pénzügyeit egy táblázatban, ha történik bármi pénzmozgás, azt azonnal felírja, így rögtön látja a változásokat és a félretett összeget: „Fizetés után kifizetek minden számlát, hogy lássam, mennyi marad – abból megvan a körülbelüli fix összeg, amit félre szeretnék rakni minden hónapban, így az is, hogy mennyit költhetek, és igyekszem mindig azon belül maradni, ez sikerülni is szokott. Bevásárolni heti egyszer szoktam, akkor megvan előre az a három étel, amit meg akarok majd főzni, azon kívül nem szaladgálok boltba hét közben.”

Hogyan lehet a kevés pénzből spórolni?

Fotó: Getty Images

Martina pedig nem spórolásba kezdett, hanem alaposan átcsoportosította a kiadásokat: „A számlámhoz van egy alszámla ingyen, amihez kívülről (kártya, vásárlás, másnak utalás) nem lehet hozzányúlni. Ez az alapja a spórolásnak, olyan, mint egy malacpersely:

  • Egyszer olvastam, hogy napi legalább egy ezrest félre kéne rakni. Heti 7.000-et utalok perselybe.
  • Amióta kifizettem a kocsit, a havi részleteit utalom a perselybe. Ezzel felmondtam a Cascót is, és annak a hónapra leosztott részletei is mennek a perselybe.
  • Átalakították a cégnél a fizetést, évi egy prémium helyett kifizetik havonta, ez is megy a perselybe.
  • Ha fizetéskor marad bármi az előző hónapról a számlámon, az megy a perselybe.
  • Ha felbukkan egy hirtelen kiadás, aminek értelme van – például kellett egy új számítógép –, akkor kiveszek a perselyből.
  • Mivel mindig át kell a főszámlára utalnom a pénzt, ezért az, hogy a spórolt pénzem nem elérhető azonnal, megadja azt a »gondold át, hogy akarsz-e vele ennyit foglalkozni« érzést, hogy ne legyen nagy értékű impulzív vásárlásom.”

Minden élethelyzet más, ezért azt javasoljuk, hogy mazsolázd ki magadnak a fenti tippek közül, melyik működhetne nálad, és kezdd el még ma félretenni a pénzt, hogy ne kerülj nagy bajba akkor sem, ha a járvány téged is szorult anyagi helyzetbe kényszerítene.

Tippek álláskereséshez:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top