nlc.hu
Életmód

Rusvai Miklós a nyári maszkviselésről

Rusvai Miklós reméli, hogy nyáron végre levehetjük a maszkot

Eleve furcsán néz ki, hogy tömegben ülünk egymás szájában a teraszokon, de amikor átsétálunk egyikről a másikra, akkor fel kell vennünk.

A Telex szemlézte, hogy mit mondott Rusvai Miklós víruskutató az M1 Ma Reggel vasárnapi adásában. Közölték, hogy javulnak a járványügyi mutatók, és hogy folyamatosan nő a beoltottak száma, erre mondta Rusvai, hogy tartja magát márciusi előrejelzéséhez, miszerint május végére lecseng a harmadik hullám. Ezt az állítását a szennyvízben található örökítőanyag mennyiség csökkenésére alapozza.

Rusvai bízik benne, hogy nyáron elhagyhatjuk a maszkviselést, legalább addig, amíg be nem köszönt az őszi légzőszervi betegségek szezonja.
Rusvai beszélt arról is, hogy a különböző oltóanyagok kombinálására szükség lehet, mivel nem minden országban áll rendelkezésre ugyanaz az oltóanyag, illetve lehetséges, hogy a jövőben az újfajta mutánsok ellen kombinálják a vakcinákat. Az is előfordulhat, hogy valaki az egyik típusú vakcinára allergiás, ezért nála mással kell folytatni az oltást – tette hozzá.

strandoló ugrik a vízbe

Maszk nélkül fogunk strandolni? / Fotó: Pixabay

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának azt mondta, a 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált a koronavírus-elleni vakcinára, az oltások beadása jelenleg is tart. Minden korcsoport folyamatosan regisztrálhat az oltásra, ezt követően pedig állandó jelleggel lehet időpontot foglalni az oltópontokra a Sinopharm-, az AstraZeneca-, a Pfizer- és a Szputnyik vakcinákra. A Szputnyik vakcinából az utolsó szállítmány érkezett meg a kórházakba, így aki ezt az oltóanyagot szeretné, most még kérheti. Galgóczi egyébként pár hete még azt mondta, szerinte lesz maszkviselés nyáron

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház vezető főorvosa szombaton szintén reagált arra a jelenségre, hogy sokan kizárólag a védettségi igazolvány miatt mennek el az első oltásra, és miután azt ezzel meg is szerezték, a második oltást már kihagyják. „Sok nyári esemény csak védettségi igazolvánnyal látogatható. Sokan ezért oltatják be magukat, a teljes védettséghez azonban két adag vakcina kell, sőt az a második dózis beadása után két héttel alakul ki” – mondta az infektológus. 

Divat és kényszer? 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top