nlc.hu
Életmód

20 ezer eurós alapszámla Finnországban

20 ezer eurót kaphatnak a finn fiatalok, amit szabadon felhasználhatnak

Havonta 650 eurót lehetne felvenni az alapszámláról, amit a finn fiatalok kapnának.

Finnország újabb pénzügyi reformot fontolgat: 20 ezer euróval feltöltött úgynevezett alapszámlát nyitnának minden olyan fiatalnak, aki betöltötte a 18. életévét, legalább 25 kreditet szerzett egyetemen vagy legalább 15 ezer eurós jövedelme volt egy év alatt, illetve elköltözött a szüleitől vagy a gyámjától – írja a Qubit

20 ezer eurót kaphatnak a finn fiatalok, amit szabadon felhasználhatnak

20 ezer eurót kaphatnak a finn fiatalok, amit szabadon felhasználhatnak. Fotó: unsplash

Az alapszámlával, amelyről havonta legfeljebb 650 eurót lehetne felvenni, a bonyolult finn társadalombiztosítási rendszer bürokráciáját szeretnék csökkenteni az elmúlt években elérhetővé vált pénzügyi technológiai vívmányok és az automatizálás fejlődésének kihasználásával. Ez úgy lenne lehetséges, hogy a számla kezeléséhez szükséges adatokat automatikusan hívnák le a jövedelmi, tanulói és népességi nyilvántartásokból, vagyis nem lenne szükség emberi munkaerőre a juttatásra való jogosultság elbírálásához.

A pénz felhasználásához nem kötnének feltételeket: „Ha egyszer valaki megkapja a hozzáférést az alapszámlájához, onnantól nem felügyelik, hogyan használják fel az összeget, például az egyetemi tanulmányok figyelemmel követése által” – mondta Jussi Pyykkönen, a javaslatot bemutató tanulmány egyik szerzője, aki szerint ez a rendszer arra ösztönözné az egyetemi hallgatókat, hogy minél előbb fejezzék be a tanulmányaikat, hiszen a maximum havi összeg felvétele mellett a 20 ezer eurós keretösszeg kevesebb mint három év alatt kifut.

A kutatók szimulációja szerint ha egy diák az év kilenc hónapjában tanul, és minden hónapban leveszi a maximális 650 eurós összeget, 5850 euróval csökken az egyenlege. Ha viszont három hónap nyári munka alatt megkeres havi 2000 eurót, akkor a nyári jövedelmének 10 százalékával, 600 euróval nő az alapszámla egyenlege, miközben a megkeresett 6000 eurót ez semmilyen formában nem érinti adózási szempontból. Ez a szerzők reményei szerint újabb motivációt adhat a munkavállalásra.

Az alapszámla és a részvételi jövedelem együttesen váltaná fel a munkanélküli segélyeket és a tanulmányi ösztöndíjakat, ezzel a társadalombiztosítási rendszer jelentős átalakításával járna.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top