nlc.hu
Életmód

Rekord: 70 milliárdért kelt el Andy Warhol képe

70 milliárd forintért kelt el Andy Warhol Marilyn Monroe festménye: 4 perc alatt vitték el

Brutális árat, 195 millió dollárt, vagyis nagyjából 70 milliárd forintot fizettek a Marilyn Monroe-t ábrázoló festményért, ami így több rekordot is megdöntött.

A 195 millió dolláros árral Andy Warhol festménye Marilyn Monroeról jelenleg a legdrágábban eladott XX. századi műalkotás, valamint ez a legdrágábban értékesített amerikai képzőművészeti alkotás a történelem során. A festményt a művész még 1964-ben festette egy híres fotó alapján. A Christie’s manhattani aukciósház terme zsúfolásig telt érdeklődőkkel, a festményt négy perc alatt vitték el – írja az euronews.

Fényképezik Andy Warhol Marilyn Monroe-ról készütl festményét

A legendás festmény Nápolyban kiállítva idén áprilisban (fotó: Marco Cantile/LightRocket via Getty Images)

Az eddig Warhol-rekord 103 millió dollár volt, amit a Silver Car Crash című művéért fizettek ki. Most ezt majdnem sikerült megduplázniuk. Korábban a legdrágábban eladott XX. századi műalkotás rekordját Pablo Picasso festménye, az Algíri nők tartotta, amiért 2015-ben 180 millió dollárt fizettek. A Christie’s szerint az eladási ár egészét a svájci székhelyű Thomas and Doris Ammann alapítvány kapja, amely egészségügyi és oktatási programokkat segíti a gyermekeket szerte a világon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top