nlc.hu
Életmód

Időjárás-előrejelzés keddre

Kedden extrém UV-sugárzás várható, már 15 perc alatt leéghetsz!

Figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.
naptej

Többfelé extrém UV-B sugárzás várható kedden. Csaknem az ország teljes (a hét statisztikai régióból hat) területén a figyelmeztetési kritériumot is meghaladja az UV-B-sugárzás – mutat rá az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése.

A Közép-Dunántúlon, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon az előre jelzett UV-index az adott régiók területének legalább 50 százalékán eléri a 7-es értéket, így ezekre a területeken nagyon erős UV-sugárzásra adtak ki figyelmeztetést.

A Dél-Dunántúl, valamint Pest és Budapest területének több mint 50 százalékán az előre jelzett UV-index a 8-as értéket is meghaladja, ezért ezekre a területekre extrém sugárzás miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Normál bőrtípusnál ilyenkor már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, és 11 és 15 óra között kerülje a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top