nlc.hu
Életmód

Szabadulj meg a rozsdától

Egyszerű, házi praktikákkal segítünk, hogy megszabadulj a rozsdától

Idővel a lakás és az udvar bármely részén – akár zárakon, lakaton, edényeken – megjelenhet a nem túl esztétikus látványt nyújtó rozsda. Mit tehetünk ellene? Szuper bevált, házi módszereket hoztunk.

A rozsda egyike a legkellemetlenebb dolgoknak, ami észrevétlenül belopózik a háztartásba és megszállja az edényeket, konyhai eszközöket és még sorolhatnánk. Vegyük fel a harcot a a csúnya rozsdafolt ellen.

Kóla

Magas savtartalma miatt több helyen használják tisztítási célokra. Öntsük a rozsdás felületre, hagyjuk rajta 20 -30 percig, majd egy ronggyal töröljük át.

Szódabikarbóna

Keverjük össze annyi vízzel, hogy sűrűbb masszát kapjunk, és kenjük be vele a rozsdás felületet, szintén hagyjuk hatni, majd mossuk le.

Citromlé sóval

Fogjuk a rozsdás tárgyat, nedvesítsük be, szórjuk be sóval, majd öntsük le citromlével. Hagyjuk hatni kb 20-30 percig, majd öblítsük le.

Rozsda elleni trükkök

Fotó: Getty Images/Denice Tyler / EyeEm

Régi házi praktika a vöröshagyma. Nagyanyáink a berozsdásodott késeket, villákat egy nagyobb vöröshagymával tisztították meg. Addig-addig szurkálták bele a kést, villát, amíg a rozsdafolt egyszerűen levált róla.

Borkősav

A tapasztalt háziasszonyok szerint a borkősav is hatásos rozsdaoldó. A foltot itassuk át a vízben feloldódott borkősavval, majd áztatás után meleg vasalóval vasaljuk át, s utána mossuk ki.

Szóda

Ha nem tűnik túl makacsnak a folt, a szénsav is segíthet, például szóda formájában. Áztassuk ebben a rozsdafoltos tárgyakat egy-két órán át, majd dörzsöljük le a szennyeződéseket.

Fogkrém

A fluortartalmú fogkrém főleg a fehér textilekről távolítja el a rozsdát anélkül, hogy foltot hagyna rajta, de persze, csak ha nem kifejezetten kékre színezett fogkrémről beszélünk, az ugyanis befogja a ruhákat. Negyedórára kenjük be a fogkrémmel a ruhaneműt, aztán mossuk ki úgy, ahogy szoktuk, és valószínű, hogy a mosógépből már úgy jön ki, hogy nyoma sincs rajta a rozsdafoltnak.

Ketchup

A ketchup meglepően hatékony megoldás a kisebb rozsdafoltokkal szemben. Ha vastagon bekenjük vele az érintett felületet, majd néhány óra után átdörzsöljük egy drótkefével, a rozsdának nyoma sem marad, ami annak köszönhető, hogy az ecethez hasonlóan a ketchup savat tartalmaz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top