nlc.hu
Életmód

Stephen King és Margaret E. Atwood vigasztalt egy elkenődött írót

Világhírű írók vigasztaltak egy nőt, akinek dedikálására csak ketten voltak kíváncsiak

Egy elkeseredett Twitter bejegyzésre reagáltak a nemzetközi világirodalom nagyjai.

Az amerikai származású Chelsea Banning nemrég jelentette meg első könyvét, és igazán elkenődött, amikor összesen ketten jelentek meg regényének (Of Crowns and Legends / Koronákról és legendákról) dedikálásán, annak ellenére, hogy eredetileg harmincheten jelezték részvételi szándékukat. A történtek miatt a Twitteren fakadt ki és – bár alighanem remélte, hogy panasza megértő fülekre talál majd, – a legvadabb álmaiban sem gondolta, hogy egy egész sor világhírű író igyekszik majd őt vigasztalni saját, kínos történeteikkel. Pedig ez történt – számolt be az npr.

Margaret Atwood

(Fotó: Monika Skolimowska/picture alliance via Getty Images)

A kommentálók közt szerepelt többek közt Neil Gaiman, Robin Hobb and Jodie Picoult. Neil Gaiman azt mondta, hogy a Good Omens című könyvének manhattani dedikálására például nem jött el senki, ami kettővel kevesebb, mint ahányan Banning esetén felbukkantak. Jodie Picoult amerikai írónő bevallotta, igen sokszor ücsörgött már teljesen magányosan dedikálási asztaloknál, és mikor valaki közeledett, bizony gyakran előfordult, hogy azt szerették volna megtudni, merre van a mosdó.  Robin Hobb sci-fi írónő elárulta, az ő dedikálásán egyszer mindössze egy ember jelent meg, de vele nagyon jót beszélgetett, sőt, még kávézni is elmentek.

A szolgálólány meséjének szerzője, a kanadai Margaret E. Atwood azt írta, „Üdv a klubban!” A ő egyik dedikálására ugyanis senki nem jött el, kivéve egyetlen férfit, akiről kiderült, hogy ragasztószalagot szeretett volna venni és tőle kért segítséget azzal kapcsolatban, hol találja a terméket.

Szintén igyekezett Chelsea Banning bánatán enyhíteni a nagysikerű Pacsinkó című regény szerzője, a koreai-amerikai Min Jin Lee, aki elmesélte, az egyik felolvasóestjére csak férjének unokatestvére volt kíváncsi.  Egy idő után Stephen King is felbukkant a kommentelők közt és felidézte, hogy A borzalmak városa című horrorregényének dedikálásánál egy fiatal fiú volt csak jelen, aki afelől érdeklődött, hol találhatóak a náci témájú könyvek. 

Chelsea Banning, aki eredeti szakmája szerint könyvtáros, bevallása szerint csak döbbenten bámulta a bejegyzése alá érkezett kommenteket hajnali egyig. Meglepetése és öröme érhető, s időközben, alighanem részben a Tweetjének és az arra érkezett visszajelzéseknek köszönhetően, könyve elindult felfelé az eladási listákon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top