nlc.hu
Életmód

Egyetemeken keresztül jutnak nyugatra az ázsiai és afrikai fiatalok?

Egyetemeken keresztül jutnak nyugatra az ázsiai és afrikai fiatalok?

Egy névtelen informátor szerint a magyar egyetemeken tanuló külföldi hallgatók nagyjából tíz-húsz százaléka bár elkezdi tanulmányait, azokat megszakítva egyszerűen otthagyja az egyetemet.

Névtelen informátorok szerint a magyar egyetemeken tanuló külföldi hallgatók mintegy 10-20 százaléka egyszerűen lelép, és valamelyik nyugat-európai országba távozik. Volt olyan évfolyam, ahol a hallgatók 30-40 százaléka egyszerűen köddé vált, írja az mfor.hu az Index nyomán.

Egyetemi előadóterem üresen

(Fotó: Unsplash)

Utóbbi arról cikkezett, hogy a magyar egyetemeken tanuló külföldi hallgatók nagyjából tíz-húsz százaléka bár elkezdi tanulmányait, azokat megszakítva egyszerűen otthagyja az egyetemet. A lapnak egy meg nem nevezett oktatási szakember azt mondta:

Ez egy intelligensebb, kevésbé költséges és kényelmesebb formája a migrációnak. A tehetősebb afrikai és ázsiai családok gyerekei repülővel és tanulói vízummal léphetnek be az Európai Unió területére. Itt nem kell embercsempészekre bízni az életüket, nem kell kerítést mászni, vagy tákolt lélekvesztőkön hánykolódni a Földközi tengeren.” 

Egy másik névtelenül nyilatkozó forrás azt is elmondta, hogy a magyar egyetemeken „jellemzően afrikai és ázsiai tanulók válnak köddé”. Szerinte az egyetemi karoknak évente akár több százezer eurós bevételük is lehet a fizetős külföldi hallgatók tandíjából.  A lap kiemeli, szervezett bűnözői köröket keresni a háttérben felesleges, egyszerű ügyeskedésről lehet szó, a Belügyminisztériumnak nincsenek információi a kérdéskörben.

De nemcsak külföldi diákok mennek tovább Magyarországról, hanem a magyar fiatalok is, és bár egyre többen gondolják úgy, hogy itthon szűkül a tér, mégis nehéz máshol gyökeret ereszteni. Erről írt mesélt az nlc-nek egy kivándorló magyar, aki azt is elmesélte, miért tud neki iszonyúan hiányozni Magyarország.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top