nlc.hu
Aktuális

Magyar katonai misszió Csádba

Kétszáz magyar katonát küldünk Csádba

2024-re tervezi a katonai missziót a kormány.
katonák

A migráció megfékezéséért és a humanitárius segítségnyújtás érdekében katonai missziót indít a kormány Csádba – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf. “Immáron a második komoly fegyveres konfliktus zajlik, és milliószám özönlenek migránsok Európába Afrikából, a Közel-Keletről és Afganisztánból” – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, kiemelve: a bevándorlással együtt a terrorizmus is fenyegeti Európát. Mint mondja, az afrikai migráció megfékezésében kulcsfontosságú szerepe van az Afrika közepén elhelyezkedő Száhel-övezetben fekvő Csádnak.

Az övezetben az utóbbi hetek-hónapok folyamán növekedett a terrorista szervezetek tevékenysége, a régió egyetlen stabilan maradt állama Csád, amely rengeteg menekültet fog fel más afrikai országokból. “Amennyiben Csád is instabillá válik, akkor olyan migrációs gátszakadásnak lehetünk tanúi, amely akár további százmilliókat indíthat útnak Európa felé” – emelte ki Szalay-Bobrovniczky, hozzátéve: a magyar kormány azon dolgozik, hogy a segítséget oda vigye, ahol arra szükség van, “nem a bajt kell idehozni”.

A tervezett katonai szerepvállalásról elmondta: Magyarország komplex támogatási csomagot ajánl fel Csádnak, amelynek humanitárius segítségnyújtás, orvosi misszió, valamint mezőgazdasági fejlesztések támogatása is részét képezi. 

A csádi elnök meghívására kezdeményezett misszió célja, hogy segítse a migráció megállítását, a terrorizmus elleni küzdelmet, valamint a helyi fejlesztések biztonságos működését, mindezzel pedig erősítse Magyarország és Európa biztonságát.

Csádban amerikai és francia erők is jelen vannak, de a magyar misszió – amelyet 2024-re terveznek – “önálló szerepvállalás” lesz. Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor megkezdődik a legalább 200 fős állomány felkészítése.

(MTI)

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI Fotó: Bodnár Boglárka 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top