nlc.hu
Életmód

Az anyagi terhek miatt veszélybe kerültek az alapítványi idősotthonok

A túlélésért küzdenek az alapítványi idősotthonok, a kormánytól kérnek segítséget

A térítési díjak emelése nem jelent megoldást, hiszen a lakók forrásai is végesek.

Levélben fordult Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárhoz a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete, valamint harminckét olyan alapítvány vagy egyesület, amely idős embereknek, fogyatékkal élőknek, rászorulóknak nyújt lakhatást, gondozást, írja a Népszava. 

A levélben írtak szerint a megemelkedett rezsiárak óriási terhet jelentenek –  van, ahol a gázszámla havi 1 millió 60 ezer forintról 2 millió 770 ezer forintra nőtt -, de nonprofit szervezetek, alapítványok a minisztérium által kiírt rezsiköltség-támogatásra nem jelentkezhetnek, az egyházi fenntartókat megillető kiegészítő normatív támogatás sem jár nekik, a helyi önkormányzatok az államtól kapott támogatást csak a saját intézményükre fordítják, nincs arra pénzük, hogy a településen működő civil szervezeteket támogassák.

Hozzátették, nemcsak az energiaárak miatt kerültek nehéz helyzetbe, az élelmiszerekért, a tisztítószerekért is a korábbi ár sokszorosát kell kifizetniük. És hiába fizetnek a lakók magasabb térítési díjat, ezzel is csak részben tudják fedezni a megnövekedett költségeket. A Fejér megyei Bodajkon található Lila Akác Idősek Háza Alapítvány kuratóriumának elnöke, Ivanics Anna elmondta, náluk a napi gondozási díj 7900 forint, ahhoz hogy nullszaldós legyen a működtetése, legalább 10-12 ezer forintot kellene elkérni, de tovább emelni már nem lehet, a náluk lakó idősek és hozzátartozóik forrásai is végesek.

Idős nők keze

Fotó: Pixabay

Mint a levélben szerepel a szociális ágazatban körülbelül 200 nonprofit – azaz nem állami-, nem önkormányzati-, nem egyházi – fenntartó összesen 648 intézményt működtet, naponta több, mint 30 ezer idős- vagy fogyatékkal élő emberről gondoskodnak. És ha az állam nem segít, és ezek a civil fenntartású intézmények megszűnnek, akkor sok rászoruló marad ellátás nélkül, ugyanis az állami vagy az egyházi fenntartóknál sincs hely.

Idősotthoni ellátásban nagyságrendileg 50 ezer a helyek száma, miközben 40 ezren várnak arra, hogy bejussanak valamelyik intézménybe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top