nlc.hu
Életmód

Együtt élnek idősek és egyetemisták

Összeköltöztettek időseket és egyetemistákat, ez lett belőle

Egy bécsi vállalkozás fejéből pattant ki az ötlet.

Bécsben sincsenek könnyű helyzetben azok az egyetemisták, akik albérletet keresnek. A legtöbbjük havonta kevesebb mint 870 euróból él és kevés az olcsó szoba. Sok idős ember ugyanakkor egyedül lakik egy nagy lakásban. Nagyjából ez az alapötlete a bécsi Wohnbuddy üzleti modelljének, ami egyetemistákat közvetít ki házinénis (-bácsis) albérletekbe, illetve idősotthonokba immár 2015 óta. A fiatalok a lakhatásért cserébe vállalják, hogy segítenek a főbérlőiknek, így az egyetemisták jutányos áron jutnak szálláshoz, az idősek pedig segítséget és társaságot kapnak. Az együttélésüket szerződés szabályozza. 

Generációkon átívelő társbérlet – jól kijönnek egymással © Wohnbuddy

Generációkon átívelő társbérlet – jól kijönnek egymással © Wohnbuddy

A szállásadók, illetve -keresők internetes platformon és személyes tanácsadás keretében is megadhatják, hogy mit kínálnak és mit keresnek, a Wohnbuddy algoritmusa, illetve munkatársai pedig segítenek megtalálni a tökéletes lakótársat.

Így történt, hogy a 31 éves Valentin, aki a Bécsi Agrártudományi Egyetem hallgatója már másfél éve albérlő a Vondrak házaspárnál. Mivel a feleség egy betegség miatt kerekesszékbe kényszerült, Valentin besegít az asszonynak és férjének a mindennapi teendőkben, a feleség pedig cserébe főz a fiatalemberre. 

Az idős főbérlő és a vele összeköltöző egyetemista együttélését szerződés szabályozza © Wohnbuddy

Az idős főbérlő és a vele összeköltöző egyetemista együttélését szerződés szabályozza © Wohnbuddy

A 26 éves Ayman szíriából menekült két évvel ezelőtt és nemrég még anyagi okokból egy menekültszálláson lakott. Ayman a Bécsi Műszaki Egyetemen tanul és szeretne minél előbb megtanulni németül. Ezért boldogan költözött be a 3. kerületi idősotthonba, ahol egész nap németül beszélnek vele a lakók. Ráadásul egy nyugdíjas tanárnő a szárnyai alá vette és németül tanul vele.

A Wohnbuddyt bárki megkeresheti, aki szállást keres vagy kínál, nem számít a kor, a származás és a szakmai háttér sem. Ezeknek csak később, a megfelelő lakótárs kiválasztásakor van jelentősége. Fontos ugyanakkor, hogy a szállást kereső hajlandó legyen segíteni idős szállásadójának a mindennapokban és ne egy mogorva fráter legyen. A szállásadónak cserébe kulturált, megfizethető szállást kell biztosítania a bérlő számára, amelynek ára arányban van a szállás méretével és minőségével valamint a nyújtott segítség mértékével. 

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top