nlc.hu
Életmód

Meghaltak a betegei, elítélték az orvost

Egy éven belül két betege is meghalt, elítélték az ajkai orvost, de továbbra is dolgozhat

Ügyvédje szerint az eset a vidéki kórházak orvoshiány-problémáira világít rá.
orvos

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a bíróság azt az ajkai orvost, akinek egy éven belül két betege is meghalt – számolt be az RTL Híradó. Az ügyészség szerint nem kezelte őket megfelelően, ezért vádolták meg májusban foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel. A vádirat szerint a nyugdíjaskorú orvos 2020-ban és 2021-ben elmulasztott alapvető vizsgálatokat két betegnél, felületesen kezelte őket, emiatt haltak meg. Az egyik fejsérültet nem küldte CT-vizsgálatra, a másik idős asszony kézsebeit pedig nem tisztította ki és nem adott neki tetanuszt. 

Ügyvédje szerint védence több mint 40 évig lelkiismeretesen végezte a munkáját, esete a vidéki kórházakban tapasztalható orvoshiány problémáira világít rá.

A bíróság szerint az orvos hibázott, de azt nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a betegek emiatt haltak meg, így nem tiltották el a hivatásától, azaz tovább dolgozhat az ajkai kórházban.

Az ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatója azt nyilatkozta az RTL Híradónak, hogy az orvos vállalja a felelősséget. „Sajnos a gyógyító munka során előfordulhat, hogy a nem megfelelő döntéseink súlyát egész életünkben hordoznunk kell. Traumatológus kollégánk elfogadta a bírósági ítéletet, teljes felelősséget vállalt a történtekért, és ezt tudomásul vette” – mondta Nagy Zoltán.

A hibázó orvos továbbra is a kórház alkalmazottja marad.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top