nlc.hu
Életmód

Őszintén vallott hivatásáról a segélyhívó diszpécsere

„Azt nem tanítják, mit csinálj, ha a vonal másik végén egy ember haldoklik” – őszintén vallott hivatásáról a segélyhívó diszpécsere

12 órás műszakokban dolgozik, harmadmagával napi 3-400 hívást kezel, egyszerre 9 monitort néz és a túlórákkal épp annyit keres, hogy a hónap végén ne érezze átverve magát. A 911-es segélyhívó egyik diszpécsere őszintén mesélt a munkájáról.

„2008 óta dolgozom hivatásos életmentőként. A legtöbb kollégámhoz hasonlóan én is mentősként kezdtem; főleg kritikus eseteknél és intézmények közti betegszállításban segédkeztem, és közben a sürgősségi osztályon dolgoztam. Hét év után innen váltottam a segélyhívásokra” – kezdte bejegyzését a Reddit nevű közösségi oldalon Callmemaybe911. A férfi, noha valódi nevét nem vállalta, azzal igazolta a személyazonosságát, hogy a posztja mellé feltöltötte az érvényes engedélyeit – azokat az okmányokat, amik nélkül nem dolgozhatna az egészségügyben az Egyesült Államokban.

Mint kiderült, Callmemaybe911 jelenleg elsősorban tűzesetekkel kapcsolatos hívásokat kezel, illetve olyan egészségügyi vészhelyzeteket, amikhez orvosi asszisztencia, mentő szükséges. Mint írta, azok a segélyhívások, amikor rendőrségre van szükség, egy teljesen más központhoz futnak be. Munkája ennek ellenére is akad, méghozzá szép számmal: mint elmondta, kollégáival 12 órás műszakokban dolgoznak, egy-egy műszakban pedig átlagosan 3-400 hívást fogadnak és kezelnek.

Jake Gyllenhaal A bűnős (The Guilty) című mozifilmben diszpécsert alakít (Fotó: Youtube/Netflix)

Jake Gyllenhaal A bűnös (The Guilty) című mozifilmben diszpécsert alakít (Fotó: Youtube/Netflix)

„Nyaranta a legtöbb munkát a turistáktól kapjuk. Ilyenkor ők hívják leggyakrabban a segélyhívót, de természetesen sok az égéssel, véletlenül gyújtott tüzekkel kapcsolatos telefon is. Télen elsősorban füstszag vélt vagy valós lakástűz miatt riasztanak bennünket. A legspeciálisabb időszak a karácsony: ilyenkor sok hívást kapunk zavart, magányos idősektől, öngyilkosság(i kísérletek) miatt és ezeken a napokon szaporodnak meg a túladagolásos eseteink is” – meséli.

„Túlórákkal együtt elviselhető a fizetés”

Ami a bérezést illeti: a floridai diszpécser elárulta, a mentőzést annak idején pontosan azért hagyta abba, mert úgy érezte, a fizetése egyáltalában nincs összhangban azzal, amennyi és amilyen munkát végeznie kell. Most, diszpécserként ennél valamivel jobban keres, a túlórákkal együtt annyi pénzt kap a hónap végén, amiből nyugodtan tud élni. „El tudnék viselni egy kicsit nagyobb összeget is, de nem érzem átverve magam a hónap végén” – mondta el őszintén.

Ami a konkrét számokat illeti, Callmemaybe911 2015-ben óránként 12 dollárt (mai árfolyamon átszámítva 4417 Ft-ot) keresett mentősként. Most, diszpécserként valamivel több mint 20 dollárért (átszámítva 7362 Ft-ért) dolgozik óránként.

„Első kézből tapasztalom az emberi kegyetlenséget”

Miközben lassan 16. éve dolgozik hivatásos segítőként, a floridai illetőségű férfi még ma is nehezen beszél pályafutásának talán egyik legfelkavaróbb esetéről. „Akkor még mentőztem, és egy éjszaka egy hajléktalan férfihez riasztottak minket. Már jól ismertük, mert a bácsi – aki egyébként a légynek sem tudott volna ártani – igen gyakran riasztotta a mentőket, főleg, ha erősebb vihar, vagy csípős hideg miatt szeretett volna néhány órát kórházban tölteni” – kezdte, majd hozzátette, az idős férfi kezeletlen mentális problémái miatt került a társadalom margójára – és végül az utcára is.

„A bácsi aznap este is – mint rendesen – egy üzlet előtt aludt. A tulajdonos riasztott minket, aki a boltjából végignézte, ahogy egy csoport először benzinnel locsolja le az alvó férfit, majd meggyújtják.” A diszpécser azt mondja, miközben a bácsi több helyen súlyosan megégett, végül stabil állapotban szállították a kórházba.

Egy ideig tudtam érdeklődni a hogyléte felől, de ahogy átkerült egy másik osztályra, elvesztettem szem elől és soha többet nem is láttam. Az emlékeimben azonban most is őrzöm; a vele történtek időről időre eszembe juttatják, milyen kegyetlenek vagyunk egymással, mi emberek.

Callmemaybe911 a posztjához érkező több mint ezer hozzászólás egyikére válaszolva elmondta, a jelenlegi munkájának egyik legnehezebb része az, hogy a legtöbbször fogalma sincs róla, mi történik azokkal az emberekkel, akiknek segíteni próbált, miután letették a telefont. „Persze, vannak olyan súlyosabb történetek, amiket igyekszem utánkövetni, de lássuk be, ez azért nem könnyű feladat.”

(Fotó: Youtube/Netflix)

Fotó: Youtube/Netflix

„Az utóbbi években rettegni kezdtem a tűztől”

A floridai férfi egyáltalán nem tagadja, hogy a rengeteg borzalom, amivel a munkája során napi szinten találkozik, alaposan próbára teszi a mentális egészségét.

Rendszeresen járok terápiára, és mondhatom, szerencsés vagyok; sikerült ugyanis olyan pszichiátert találnom, aki kifejezetten olyan segítőkre szakosodott, amilyen én is vagyok

– mondja, majd hozzáteszi, most épp azt igyekeznek felderíteni, hogy PTSD-je (poszttraumás stressz szindrómája) van-e, a terápia költségeibe pedig a munkáltatója is beszállt.  

„Mostanában nem az álmatlanság zavar a legjobban, és még csak nem is a pánikrohamok, amik olykor a legváratlanabb pillanatokban törnek rám, gyakorlatilag a semmiből. Az irracionális félelmeim a legrosszabbak, amik mostanra szinte teljesen megbénítják az életem” – vallja be, majd hozzáteszi, mióta a tűzoltósággal dolgozik, gyakorlatilag retteg a tűztől.

„Mindig zárt ajtónál alszom, megszállottja vagyok a füstjelzőknek és a főbérlőmmel kicseréltettem a lakásom ablakait olyanokra, amiken keresztül könnyebben lehet menekülni, ha tűz ütne ki” – meséli a férfi, aki akkor is szorongani kezd, ha édesanyja sokáig nem válaszol az üzeneteire. „Nem vagyok rá büszke, de egy-egy alkalommal már a rendőröket is kiküldtem a házához, annyira aggódtam miatta. Hogy az ilyen helyzeteket elkerüljük, videókamerákkal szereltem fel a lakást, hogy meggyőződhessek róla, nem azért nem válaszol, mert bajban van (mondjuk elesett vagy eszméletlen) és képtelen rá.”

Callmemaybe911 arról is őszintén beszélt, hogy a hazaérkezése után általában fél óra magányra és csendre van szüksége, hogy a hosszú műszak után le tudjon kicsit ereszteni és valamennyire össze tudja szedni magát. „A családom és a barátaim már pontosan tudják, hogy ilyenkor ne zavarjanak, ahogy szó nélkül elkapcsolják a híradót is, ha arra kérem őket.”

A bűnös című mozifilm (Fotó: Youtube/Netflix)

A bűnös című mozifilm (Fotó: Youtube/Netflix)

„20 percig nyugtattam a nőt, aki a felfegyverkezett férje elől bujkált a garázsban”

Amikor arról kérdezték, vannak-e emlékezetes esetei, a floridai férfi felsorolt párat az utóbbi évekből, hozzátéve, hogy tapasztalatai szerint nem a komplett esetek, hanem sokkal inkább az apróbb részletek azok, amik a legtovább megmaradnak az emlékezetében.

A mai napig libabőrös leszek, ha felidézem a pillanatot, mikor felsírt az a kisbaba, akit a mentőben segítettünk világra, úgy, hogy a köldökzsinórja többször is a nyakára volt tekeredve.

Callmemaybe911 tisztán emlékszik annak a nőnek a hangjára is, akit 20 percen keresztül próbált megnyugtatni, miközben a nő a garázsban bujkált a férje elől, aki nem sokkal korábban lelőtte a volt feleségét. „Zokogott, miközben egyre csak azt hajtogatta, hogy a kutyáját is le kellett volna hoznia magával a garázsba, de nem volt rá ideje, és a férje – aki a lakásban őrjöng épp – egész biztos kárt tesz majd benne.”

„Nehéz elfelejteni az első öngyilkosságot is” – vallotta be a diszpécser, akit egy középkorú férfi hívott fel azzal, hogy a felesége felakasztotta magát. „Hisztérikus állapotban zokogott, de úgy, hogy a címét is csak alig-alig tudtam kiszedni belőle” – írta, majd hozzátette, annyira megrázta a hívás, hogy még jóval azután is vonalban maradt, hogy a mentők kiérkeztek a helyszínre. „A telefonon keresztül hallgattam, ahogy a kollégák megpróbálják újraéleszteni az asszonyt…”

A bűnös (Fotó: Youtube/Netflix)

A bűnös (Fotó: Youtube/Netflix)

Sokáig vele marad majd az a hívás is, amit néhány éve hallgatott végig, miközben az egyik új kollégáját igyekezett betanítani.

A férfi nehézlégzés miatt hívta a segélyhívót. Igyekeztem a protokoll alapján instruálni a fiatal kollégát, mikor az addig teljesen tudatánál lévő telefonáló egyszer csak hörögni nem kezdett. Korábban többször is hallottam már ezt a hangot, tudtam, hogy a férfi meg fog halni, mégis: mindkettőnket sokkolt, hogy néhány perc múlva a fülünk hallatára meghalt. A képzésünk során sok mindent megtanítanak nekünk, de azt, mit csináljunk egy ilyen helyzetben, nem tanítja a világon senki.

„Életük legpokolibb napján találkozunk az emberekkel”

Ami a telefonhívókat illeti, a diszpécser elismerte, igenis vannak hívók, akik még a legedzettebb munkatársak idegrendszerét is próbára teszik olykor. „Vannak, akik csak zavartak, mások dühösek és ingerültek, és ezt az egészet rajtunk próbálják levezetni. Olyanok is vannak, akik simán csak bunkók, ám én mindezek ellenére se rájuk haragszom, hanem azokra a kollégákra, akik egy ilyen hívásban elveszítik a türelmüket és rácsapják a segítségkérőre a telefont.”

Callmemaybe911 úgy érzi, a nehézségek ellenére is megtisztelő ebben a munkakörben dolgozni, pontosan emiatt igyekszik a legnehezebb emberekkel empatikus és megértő lenni.

„Azt szoktam mondogatni, hogy ezekkel az emberekkel mi életük alighanem legrosszabb napján találkozunk. Persze, hogy dühösek, ijedtek, frusztráltak. A mi dolgunk az, hogy a körülményektől függetlenül a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban segítsünk nekik.”

Nyitókép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top