nlc.hu
Életmód

Szongáriai cselőpókok a Csallóközben

Tenyér nagyságú pókoktól pánikolnak a Csallóközben

Fájdalmas a csípésük.
pókok,

Méretes pókok riogatják az embereket a szlovákiai Csallóközben és környékén – számolt be a parameter.sk. Mint kiderült, a szongáriai cselőpókról van szó, amely 8 centisre is megnőhet. Esősorban a szikes pusztákon, homoktalajokon él ez a pókfaj, amely az Altaj környéki sztyeppékről származik, ezért “orosz tarantulának” is hívják.

Nálunk mindennaposak a kertben, a házba is bemennek”, “Egy vödörbe akartuk tenni, de bemutatott egy félméteres ugrást” – panaszkodtak a helyiek. Volt, aki a magyar-szlovák határon fekvő Rajkán találkozott egy példánnyal, és azt mesélte a portálnak, hogy tenyér méretű volt az a pók.

Szakemberek szerint félénk pókfajtáról van szó, de ha megcsípnek (olyan fájdalmas a csípése, mint egy méhcsípés), annak kellemetlen következményei lehetnek: akár lázat és bőrirritációt is kiválthat.

Szongáriai cselőpókok magyarországi előfordulásáról már írtunk korábban. Tavaly szeptemberben a hajdúböszörményieket tartották rettegésben ezek az óriáspókok, 2021-ben Szegeden okoztak riadalmat, 2018-ban pedig a Rábaközt árasztották el

A szakemberek egyébként azt javasolják, hogy ha feltűnik az otthonunkban, érdemes egy nagyobb műanyagedénybe vagy befőttes üvegbe terelve kilakoltatni. Ha kitessékeljük, lehetőleg ne a küszöbnél, hanem annál kicsit távolabb eresszük el, akkor valószínűleg nem fog visszatérni. A cselőpókok amúgy ősz elején már visszahúzódnak a földbe ásott üregeikbe.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top