nlc.hu
Életmód

Mit tehetünk alulfoglalkoztatottság ellen?

Nem értékelnek a munkahelyeden? Ez segíthet!

Úgy érzed, szinte túlképzett vagy a munkádhoz, mégsem értékelik képességeidet? Ebben az esetben cselekedned kell, hiszen lehetséges, alulfoglalkoztatott vagy!

Éveket töltöttünk el azzal, hogy megszerezzük főiskolai diplománkat? Aztán mégis egy olyan helyen találtuk magunk, ahol nem tudjuk megmutatni a bennünk rejlő képességeket? Nos, ez több, mint frusztráló!

Most jó hírünk van! Az alulfoglalkoztatottság nem egy életfogytiglani ítélet! Beszéljünk arról, hogy mit is jelent alulfoglalkoztatottnak lenni, és hogyan lehet ezen az állapoton túllendülni!

Unatkozó nő a munkahelyén.

Mi az alulfoglalkoztatottság?

Alulfoglalkoztatottságról akkor beszélünk, ha nincs összhang a jelenlegi munkánk és képességeink, képzettségünk vagy munkaképességünk között.

Az alulfoglalkoztatottságnak számos típusa létezik. Ez jelenthet olyan munka végzését is, amely nem használja ki eléggé a bennünk rejlő lehetőségeket. Vagy akár azt is, hogy olyan munkakörben dolgozunk, amelyik nem igényel főiskolai végzettséget, holott nekünk van.

Íme néhány példa az alulfoglalkoztatottságra. Alulfoglalkoztatottnak számít az a marketingdiplomával rendelkező személy, aki fő jövedelemforrásként taxisofőrként dolgozik. Egy másik példa, ha valaki profi szakács végzettsége van, és pénztárosként dolgozik egy gyorsétteremben.

A probléma a túlképzettség lenne?

Nem! A túlképzés önmagában nem jelent problémát. Soha nem lehet túlképzettnek lenni. A probléma az, ha túlságosan is a végzettségünkre támaszkodunk a karrierünk előrehaladása során. Sok területen a diploma nem elég ahhoz, hogy előbbre jussunk. Ezért a képzést gyakorlati tapasztalattal, kapcsolatépítéssel és folyamatos tanulással kell kiegészíteni.

De akkor mégis mit tehetünk, ha fenyegetne minket az alulfoglalkoztatottság veszélye?

1. Mérjük fel értékeinket

Ha a karrierünkről van szó, a tudatlanság nem boldogság. Az alulfoglalkoztatottság legyőzésének első lépése, hogy felmérjük és elismerjük értékeinket. Értékeljük, hogy hol tartunk, és hogy hol kellene tartanunk.

Íme néhány lépés, amelyet megtehetünk:

  • Vizsgáljuk meg azokat a munkaköröket és fizetéseket, amelyeket a végzettségünkkel és a képességeinkkel rendelkező személynek kellene kapnia.
  • Elemezzük az álláshirdetéseket, hogy megértsük, mit keresnek a munkáltatók a mi képességeinkhez képest.
  • Készítsünk tájékoztató interjúkat a szakterületünkön dolgozó emberekkel. 

2. Változtassunk magunkon

Néha az vonzza be a lehetőségeket, ahogyan marketingeljük magunkat. Például, ha az önéletrajzunk tele van olyan szavakkal, mint „segítettem” és „asszisztáltam”.

Számos módja van annak, hogyan építhetjük újjá magunk. Íme néhány közülük:

  • Frissítsük az önéletrajzunkban szereplő munkakörök címeit, hogy azok megfeleljenek a kívánt tapasztalatoknak a meglévő tapasztalatokkal szemben.
  • Frissítsük LinkedIn profilunkat, hogy megfeleljen annak a szintnek, amelyre jutni szeretnénk.
  • Dolgozzunk önbizalmunk építésén pozitív megerősítésekkel és rendszeres öngondoskodással.
  • Viselkedjünk úgy, mintha már legyőztük volna az alulfoglalkoztatottságot!

3. Tárgyaljunk előléptetésről a jelenlegi cégünknél

Két nő tárgyal.

Ha olyan cégnél dolgozunk, amelyet szeretünk, akkor nem kell mindenáron új munkahely után kutatni. Kezdjük inkább azzal, hogy tárgyalunk előléptetésről a jelenlegi munkáltatónknál. Az előléptetésre irányuló kérésünk legyen stratégiai, jól időzített és érvekkel alátámasztott.

4. Frissítsük a kapcsolati hálónkat

Az alulfoglalkoztatottság legyőzéséhez olyan típusú emberekre van szükségünk, akik felfedhetik a rejtett munkaerőpiacot. A rejtett álláspiac olyan munkalehetőségeket kínál, amelyek nem szerepelnek nyilvánosan az álláshirdetési táblákon, vagy nem hirdetik őket toborzókon keresztül.

Egy kiterjedt kapcsolati hálózat azonban segíthet, hogy bejuthassunk a rejtett álláspiacra! Ismerjünk meg minél több ember, vizsgáljuk meg a lehetőségeinket, és egyszer biztosan rábukkanunk a számunkra ideális állásra!

5. Fontoljuk meg a karrierváltást

Lehetséges, hogy nincs sok lehetőség a növekedésre a mi iparágunkban. Ha ez a helyzet, fontoljuk meg a pályaváltást. A karrierváltás új lehetőségeket teremthet az alulfoglalkoztatottság leküzdésére.

Először is gondoljunk azokra a készségekre, amelyeket a jelenlegi szakterületünkön szereztünk. Most kérdezzük meg magunktól, milyen más pályákra lehetne átvinni ezeket a tapasztalatokat. Készítsünk egy listát ezekről. Ezután nézzük meg a követelményeket, hogy a kívánt területre úgy tudjunk betörni, ahogyan az nekünk kijár.

6. Teremtsünk új lehetőséget

Három nő terveket sző.

Ha nehezen tudjuk megszerezni a kívánt és megérdemelt lehetőségeket, akkor vegyük kezünkbe az irányítást, és teremtsük meg magunknak!

Számos módja van annak, hogy munka nélkül is kamatoztassuk tehetségünket. Szabadúszóként, vállalkozóként vagy tanácsadóként is felajánlhatjuk szakértelmünket. Vegyünk egy nagy lendületet, és akár indítsuk el saját vállalkozásunkat, ügynökségünket.

Semmilyen esetre se engedjük, hogy tehetségünk kárba vesszen! Valaki pont azt keresi, amit mi tudunk nyújtani! Ráadásul hajlandó is fizetni érte. Fogjuk fel az alulfoglalkoztatottságot annak jeleként, hogy valami remek lehetőség vár ránk!

(Forrás: NetWerk, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top