nlc.hu
Életmód

Szex és önbecsülés

A jó szexuális élet kulcsa az önbecsülés

Sajnos igaz a közhely, hogy előbb magadat kell megszeretned, hogy igazán szerethess másokat.

Az önbecsülés az életünk minden területére hatással van: párkapcsolatokra, barátságokra, a karrierünkre, és igen, még a szexuális életünkre is. Az alacsony önbecsülés pedig képes a legtöbb dologból kiszipolyozni az örömöt, és sajnos ebbe is beletartozik a szex. Mert a szexualitás nem egy elkülönített sziget az életünk tengerében, hanem számtalan érzelmi, kulturális, pszichológiai és interperszonális faktor elegye, melyek mindegyike az önbecsülésből eredeztethető.

De mi is az az önbecsülés? Knapek Éva klinikai szakpszichológus szerint azt határozza meg, hogy „szerethetőnek tartom-e magam, úgy gondolom-e, hogy megérdemlem a szeretetet, a méltó bánásmódot.” Ahhoz, hogy teljességében meg tudd élni – és élvezni – a szexuális életedet, egészséges önbecsülésre van szükséged. A szakember szerint onnan tudható, hogy ez megvan, tehát becsülöd magad, „ha látod azt, hogy ki tudsz állni magadért, meg tudod húzni a határaidat.” Amennyiben azonban alacsony az önbecsülésed, azt tényleg meg fogod érezni a hálószobában is.

Nem mersz szólni

Az erős, stabil önbecsüléssel rendelkezők, mint ahogy azt Knapek Éva is megfogalmazta, képesek határozottan megfogalmazni a vágyaikat, elvárásaikat a hálószobában is. Azonban tapasztalata szerint ők vannak kisebbségben. Rengeteg nő tapasztalása az, hogy szinte könyörögnie kell azért, hogy védekezzenek a partnerével – a szakember szerint azonban sokan már szóba sem merik hozni a témát, „mert félnek a partnerük reakciójától, tartanak attól, hogy megalázó helyzetbe hozzák magukat”. Pedig „ezek kulcsfontosságú, egészségügyi kérdések is”, ezért nemcsak muszáj beszélni róla, de ha nem a számodra megfelelő választ kapod, határozott nemet mondhatsz a folytatásra. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a „Nem.” önmagában egy egész mondat, és jogodban áll a szex (és az életed) során bármikor kimondani.

Tudnod kell, mit akarsz

Cserháti-Herold Janka, a LaDea szexwellness oldal tulajdonosa szerint nem csupán nemet mondani nehéz, ha alacsony az önbecsülésünk, de lelkes igent is. „Főleg nőként nehéz kimondani, ha valamire kifejezetten vágyunk az ágyban, hiszen belénk nevelik, hogy a nő akkor marad nő, ha kicsit vonakodik az ilyen helyzetekben” – fejtette ki, és hozzátette, hogy éppen ezért az alacsony szexuális önbecsülés szoros összefüggésben áll a szégyenérzettel is. Ezért, ha valami olyasmi gondolatunk támad, ami nem egyeztethető össze az addig ismert szemérmes világunkkal, tarthatunk tőle, hogy valami gond van velünk, és már a fantáziákat sem engedjük meg magunknak. Ez azonban elengedhetetlen a szexuális önismerethez, ami – mint egy ördögi kör – elvezet ahhoz, hogy tudjuk, mire akarunk lelkesen igent mondani, amit aztán meg is teszünk.

Szex

Fotó: PeopleImages/Getty Images

Fontos az önbizalom

Az önbecsülés és az önbizalom nem ugyanaz. A különbséget a klinikai szakpszichológus úgy határozza meg, hogy előbbi az önszeretet jelképezi, utóbbi pedig a tudatot, hogy számíthatsz magadra. A kettő mégis egymástól elválaszthatatlanul összefügg, és összefonódik a szexuális életeddel. Ha ez utóbbi egészséges, akkor jó eséllyel érzed magabiztosnak magad, ami ezáltal az önbecsülésedet is növelheti. Aki becsüli magát, nagy valószínűséggel a szexualitás megélésének egészséges módját választja, amitől magabiztosabb lesz, és szexibbnek érzi magát. Csakhogy ennek ellentétje is igaz: az alacsony önbecsülés megingatja a szexualitásodba vetett önbizalmad, ami szélsőséges esetben traumatikus szexuális élményeket is okozhat.

Szeresd magad fizikailag is

„Fontos tudatosítani, hogy ha a párom önkielégítést végez, vagy szexjátékokat használ az nem arról szól, hogy velem valami baj van vagy nem vagyok elég” – magyarázta a klinikai szakpszichológus. Sőt, a szexjátékok és az önkielégítés remek módja lehet annak, hogy növeld a szexuális önbecsülésed: destigmatizálhatja a szex körüli tabukat, megismered önmagad, így az önbizalmad is növekszik majd az ágyban. „Biztonságos térben, akár a párunkkal együtt, akár egyedül kísérletezzünk, fedezzük fel önmagunkat” – tette hozzá a szakember, aki szerint ez még a párkapcsolatunkat is felpezsdítheti.

via és via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top