nlc.hu
Ezo
6-os kamaszok

6-os kamaszok




A számmisztika szerint mindenki 6-os, aki 6-án, 15-én vagy 24-én született.

Jellemzői: A 6-os kamaszok eddig kiegyensúlyozottak, szeretetteljesek és nyugodtak voltak. A hormonok „támadásakor” ez megváltozhat: vagy ingerültek, türelmetlenek és szokatlanul „durvák” lesznek, vagy bezárkózóak, mélabúsak és érdektelenek. Vagyis nem érdekli őket senki és semmi. Ez a változás nehezen tolerálható, mert nemcsak hatalmas a változás, hanem ráadásul pont az, ami addig imádni való volt a 6-os gyerekben, fordul át az ellenkezőjére. Egyetlen helyes hozzáállás létezik: a türelem. A kamaszok olyan „belső forradalmon” kell hogy keresztülmenjenek, amely rengeteg, főleg lelki energiát vesz el tőlük. A 6-os kamaszoknak az a szerencséjük, hogy a családnak volt kb. 10-12 éve arra, hogy megszeresse őket…

Az a kedves, szeretetteljes gyermek, aki korábban volt, nem tűnt el, csak épp átalakulóban van. Biztos, hogy pár év múlva „visszatér”, csak ki kell várni.
Nem biztos, hogy sikert hoz, de meg lehet próbálni beszélgetni ezekről a változásokról a kamasszal. Amennyiben visszautasítja a kezdeményezést, akkor is fontos „szembesíteni” a változással. Ez azért szükséges, hogy ne csak önmagával, hanem lassan mások „szükségleteivel” is kezdjen foglalkozni. Hisz ő alapvetően ilyen: segítőkész, harmonikus, és érzékeny a környezetében élő emberek testi és lelki igényeire.

Nem minden 6-os kamasznál ilyen „sokkoló” a változás. Vannak, akik szakaszosan kamaszodnak, kisebb konfliktusokkal. Náluk is nélkülözhetetlen a türelmes és szeretetteljes hozzáállás! Nem szabad ráhagyni, de nem érdemes folyton vitába bonyolódni a kamasz gyerekkel a megváltozott stílusa miatt.
Nehéz időszak ez szülőnek, gyereknek egyaránt. Csak úgy sikerül átvészelni, ha mindkét fél törekszik a másik érveinek, álláspontjának megértésére és elfogadására. Eközben a kamasz sokat tanulhat az eltérő igények és érdekek felismeréséről, illetve a későbbi, felnőttkori konfliktusainak kezeléséről.





Ami a fiúkra jellemző:
A 6-os kamasz fiúk igyekeznek „kemények”, érzéketlenek lenni, ha társaiktól az látják, hogy az a férfias. Természetesen továbbra is igénylik a családjuk és főleg édesanyjuk támogató szeretetét. De ezt már – többnyire – csak „titokban” mutatják ki. Fontos a szülőknek tudniuk erről, és akár kérés nélkül is biztosítaniuk a kamasz fiút a szeretetükről. Ez biztonságot ad a gyermeknek. És ha nem képes egyedül – tapasztalatok híján – megküzdeni a konfliktusokkal, nyugodtan fordulhat a szüleihez. Fontos értésére adni, hogy nem attól lesz férfi, ha összeszorított szájjal lenyeli a gondjait. Nem az a cél, hogy egyedül harcoljon, hanem bátran megoszthatja gondjait a szüleivel vagy a barátaival. Sokat kell beszélgetni vele arról, hogy bevonhat néhány bizalmas embert, de a felmerülő feladatot neki kell egyedül megoldania. És valójában ettől a felelősségfelvállalástól válik felnőtté, nem pedig a „magányos harcos” szereptől!

Ami a lányokra jellemző: A 6-os kamasz lányok kevésbé „drasztikusan” kamaszodnak. Többnyire megőrzik szeretetteljes és segítőkész természetüket. Természetesen lehetnek „hullámvölgyek”, amikor képesek utálatosan visszautasítani például a segítséget, de alapvetően nincs gond velük ilyen téren.
Két terület okozhat konfliktust: a lustaság és a divatimádat. Az előbbi a korábban természetesnek vett feladatok kerülését jelenti, az utóbbi pedig olykor mértéktelen költekezésbe vagy állandó sóvárgásba torkollhat.
Mindkét esetben fontos beszélni a kamasz lánnyal, de sikert csak a tartós és következetes határok betartása jelenti. Nem hálás szerep egy nagylányt fegyelmezni és akár büntetni, de ha szükség van rá, meg kell tenni. A szülőnek tudnia kell, hogy ez a kamasz érdekében történik, hisz felnőttkorában se tehet vagy vehet meg bármit!
Ezért fontos továbbra is feladatokat adni neki a háztartásban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top