nlc.hu
Aktuális
Hamarosan fogamzásgátló tabletta férfiaknak – II. rész

Hamarosan fogamzásgátló tabletta férfiaknak – II. rész





– Hányan jelentkeznek erre hazánkban?

– Nincsenek tömeges igények, de folyamatosan érkeznek a páciensek. Nyilvánvaló, ha megjelenik egy olyan gyógyszer, amely kiváltja a műtétet, a minimálisra csökken majd az ilyen beavatkozások száma.

– A vazektómia elvégzése után már nincs visszaút, örökre nemzésképtelen marad az a férfi, akin elvégezték a műtétet?

– Adódhatnak bizonyos esetek, amikor felmerülhet az ondóvezeték helyreállítása, ha például újranősül az illető, és szeretnének közös gyermeket. Az ilyenkor elvégzendő műtét már komoly, mikrosebészeti beavatkozás, amelyet negyven-nyolcvan százalékos sikerességgel hajtanak végre. A műtéti igény bejelentése után egyébként három hónap áll a beteg rendelkezésére, ez idő alatt akár szóban is visszavonhatja az igényét. Egy újabb kívánt terhesség eléréséhez azonban nem feltétlenül szükséges a visszaállító műtét elvégzése. Ma már egyetlen spermium is elég a megtermékenyítéshez, ez akár a férfi heréjéből is könnyen kivehető, és egy lombikprogram keretén belül megtörténhet a megtermékenyítés.

Mióta létezik férfigyógyászat hazánkban?

Magyarországon az 1940-es években az urológiához és spermatológiához kapcsolódva kezdett kibontakozni. Az első önálló szekció 1974-ben alakult meg, és 1992-ben történt az első orvosi kinevezés. Ma már az andrológiai ellátás az egész országra kiterjed, minden megyeszékhelyen, nagyobb városban van férfigyógyászat.

Mikor segíthet az andrológus?

Leginkább a meddőséggel vagy szexuális zavarokkal küszködő betegek keresik fel a férfigyógyászt. A férfimeddőség gyógykezelése, diagnosztizálása óriásit fejlődött az utóbbi időben, kiváló hormonkészítmények, antibiotikumok állnak a betegek rendelkezésére. A szexuális zavarok kezelésében is hatalmas lépéseket tett az orvostudomány, a szájon keresztül szedhető gyógyszerek megjelenése jelentette az igazi áttörést ezen a téren.


Nem minden klimax, ami annak látszik


A férfit csakúgy, mint a nőt, jelentősen érintik a hormonváltozások, ezek hatása megmutatkozik például a libidó és az erekciós képesség csökkenésében. Az andropauzát, a férfiklimax jelenségeit gyakran tévesztik össze az öregedő férfi tüneteivel. Az előzőt a középkorú férfi szellemi, fizikai és szexuális teljesítménytöréseként fogalmazzuk meg. A férfiak csaknem harmincöt százalékánál tapasztalhatóak ilyen problémák, ezzel szemben a férfiak öregedésének tünetei mindenkit érintenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top