nlc.hu
Aktuális
Fitnesz a stressz ellen

Fitnesz a stressz ellen

Ne hagyjuk, hogy a sûrû hétköznapok maguk alá temessenek! Mozogjunk, válasszuk a stresszoldó fitneszt, amellyel legyõzhetjük a feszültséget, és egészségesebbek, energikusabbak lehetünk.

Vigyázat: a stressz öregít! Ha a feszültség állandósul, ha nem tudunk kikapcsolódni, felgyorsul szervezetünkben a szabad gyökök termelődése. Ezek nemcsak idő előtti ráncokat vésnek bőrünkbe, hanem egészségünket, szervezetünk ellenálló erejét is alááshatják, és koncentrációs zavarokat okozhatnak. Ennek felszámolására született a stresszoldó fitnesz, melynek szakértője Zopcsák László, a hazai wellness mozgalom vezetője, a Testnevelési Főiskola tanára.





– A stresszoldó fitneszben a már ismert kardio- (szív- és érrendszeri edzés), izomerősítő és a nyújtó gyakorlatok elemeit tudatosan kombináljuk – mondja a szakember. Hatására a szervezetben boldogsághormon szabadul fel. A módszer lényege az izom-, illetve az ízületi egyensúly helyreállítása és a kardiofittségi állapot javítása, hiszen így a test hamarabb regenerálódik, izmaink feszesebbek lesznek, a verejtékkel együtt a méreganyagok hamarabb távoznak. A felszabadultság tükröződik az arcunkon és a testtartásunkon is. A gyakorlatokat végezhetjük szakember irányításával, ám aki nem jut el az edzőterembe, a következő mozdulatokat otthon is elvégezheti, hetente legalább három alkalommal.


1. Bemelegítés


A bemelegítéskor testileg és lelkileg is ráhangolódhatunk a mozgásra. Tíz percet sétáljunk, járjunk helyben, vagy váltott lábbal lépegessünk steplépcsőre, esetleg stabil sámlira!







2. Kardioedzés


Egyik legjobb módszer a szív- és az érrendszer edzésére a szobakerékpár. Ha közben zenét hallgatunk, nem érezzük monotonnak a mozgást. Fokozatosan állítsunk a pedál erősségén és a tempón!

Hatására: A nagy izomcsoportokat mozgatjuk meg, emelkedik a pulzusunk, a vérkeringésünk fokozódik.

Figyelem: Bemelegítésre is jó, ekkor tíz perc hajtásra van szükség, de a zsírégetéshez már húsz-huszonöt perc “tekerés” kell!


3. Izomerősítés





A gumikötelet vessük át a talpunkon, és húzzuk a karunkat hátra, vállmagasságban! Ügyeljünk arra, hogy a hát alsó szakasza a gyakorlat közben egyenes maradjon!

Hatására: A lapockaközelítő izmok erősödnek, a váll gömbölyödik, a kar formássá válik, a mellek feszesebbek lesznek.

Figyelem: A gyakorlat során nem a karok vezetik a mozgást, hanem a váll!






4. Helyes testtartás

Hasaljunk a labdára, lábujjaink maradjanak a talajon, kezünket tegyük a fülünk mögé, és emeljük a mellkasunkat!

Hatására: Erősödik az alsó háti izom, amely az egészséges törzs feltétele. Közben formálhatjuk a farizmot.

Figyelem: A fitball labdát sportboltban szerezhetjük be. A labda előnye, hogy felveszi a testünk formáját, így mindenki az adottságainak megfelelően használhatja. Sokféle erősítő, nyújtó gyakorlatot végezhetünk vele, akár egy fél edzőterem eszközeit helyettesítheti.






5. Nyújtás


Törzs- és karlazítás

A gerinc vonalához simul a fitball, amellyel pompásan kilazíthatjuk hátunkat, karunkat. Térdek hajlított terpeszben, talpunkkal támaszkodunk a talajra, a karunk a fülünk mellett a magasba nyúlik.










6. Gerinc hajlékonyság



Hajlékonnyá teszi gerincünket, és felszabadulnak a szervezetben régóta raktározott méreganyagok, valamint oldódnak a fájdalmas csomók. Nyújtsuk ki a jobb térdünket, és jobb kezünkkel érintsük meg a felfelé feszített lábujjunkat!









7. Oldalsó izmok nyújtása


A felsőtest szinte valamennyi izmát, de főleg a derekat és az inakat nyújtja. Üljünk törökülésbe, jobb kezünk nyúljon a fülünk mellett, a fejünk fölött a baloldalra! A bal könyökünkkel támaszkodjunk a talajra!







8. Energianövelés



Nyújtás közben növeljük az izmok energiaszintjét, rugalmasságát – szinte megfiatalodunk. Helyezkedjünk el széles terpeszben, feszítsük a lábujjainkat felfelé, térhajlatunk érintse a talajt, és hajoljunk előre!


Miért válasszunk személyi edzőt?

Ma a korszerűbb fitneszteremben igénybe vehetjük a személyi edzők szolgáltatását, akik az egészségi állapotunknak, teljesítőképességünknek, életkorunknak megfelelő gyakorlatokat állít össze. Ezzel elkerülhetjük például, hogy túleddzük magunkat – amivel többet árthatunk, mint használhatunk –, vagy olyan gyakorlatokat végezzünk, melyek esetleg nem tesznek jót gerincünknek, izületeinknek. Ha nincs lehetőségünk személyi edző irányítása mellett tornázni, akkor is végezzük el a gyakorlatokat, mert a stresszoldás legjobb módszere a mozgás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top