nlc.hu
Aktuális
És még én szégyelltem magam! – II. rész

És még én szégyelltem magam! – II. rész





Nyaklánc a rendőrségtől

A Katiéhoz hasonló esetekben Kanadában automatikusan meghozzák a bírósági ítélet megszületéséig érvényben maradó ötszáz méteres távolságtartási határozatot.

– Később többször is bevitték az élettársamat (mint kiderült, más ügyek miatt is körözték már akkor), de mindig kiengedték óvadék fejében – folytatja kálváriája elbeszélését Kati. – Azt hittem, hogy legalább a próbaideje alatt békén hagy minket, ezért mertem kibérelni egy lakást, de mindenhova utánunk jött. Elvágta a telefonzsinórt, majd miután kicseréltettem a zárat, ránk törte az ajtót. Kirohantam a folyosóra kiabálni, mire a lakók panaszt tettek a gondnoknál az éjszakai hangoskodás miatt… Amikor harmadszor jött ki a börtönből, a munkahelyemen fenyegetett meg, és a kollégáim hívták ki a rendőröket.

Két hónapra védőőrizetbe kerültünk. Szinte már “kellemes” időszak volt ez, nagyon vigyáztak ránk. A rendőrök állandóan ott álltak a ház előtt, mindenhova hoztak-vittek bennünket. Segítettek abban is, hogy azonnal megkapjam a minden szülői jogot nekem ítélő bírósági végzést. Kaptam egy nyakláncot: a medált megnyomva riaszthattam a rendőrséget. Miután pontosan megismertem a jogaimat, és megtudtam, mikor hova kell fordulnom, minden sokkal könnyebb lett. A bölcsiben, abban a pillanatban, amikor megmutattam a bírósági végzést, kirakták a falakra az élettársam fényképét, nehogy bárki a kisfiam közelébe engedje. A munkahelyemen belül névváltoztatással áthelyeztek máshová, a rendőrségtől pedig később is havonta hívtak, hogy mi van velem, hogy vagyok. Egy éve, hogy nem hallottam a gyerekem apja felől. Azt csak remélni tudom, hogy a kisfiam nem fog sok mindenre emlékezni ebből a borzalomból.

Kanadában – mint történetünkből kitűnik – és az USA egyes államaiban a nővédelmi rendszer olajozottan működik, miként Ausztriában is. Ez utóbbi szisztémát szeretnénk mi is átvenni. Sajnos, félő, hogy csak egy-két látványos elemét. A távoltartást igen, a bírósági eljárásban a soronkívüliséget már nem, miként az akár a személyazonosság megváltoztatását jelentő tanúvédelmet sem.







Lévai Katalin
Lévai Katalin
, az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal minisztere szerint a két legfontosabb megoldandó probléma: mi legyen a bántalmazóval, és mi legyen az áldozattal a későbbiekben.

– Ami a bántalmazókat illeti, nyilván nem cél, hogy a távoltartó határozattal gyarapítsuk a hajléktalan férfiak számát. A skandináv országokban például üzemelnek olyan átmeneti otthonok, ahol a férfiak segítséget kapnak abban, hogy megszabaduljanak a saját agressziójuktól.

Kérdés, hogy a bántalmazók elhelyezését, rehabilitációját támogassa-e az állam. Az erre vonatkozó európai egyezmények – illetve azon nemzetközi szervezetek, amelyeknek tagjai vagyunk – álláspontja egyértelmű: állami pénzeket nem lehet bántalmazók istápolására fordítani. Egyelőre nem ismert az erre vonatkozó végleges kormányzati álláspont.

Egyedül nem megy

Az áldozat mögött viszont mindenképpen ott kell állnia a támogató hálózatnak – egészségügyi, szociális és jogi szakemberekkel. Ennek egyik fontos eleme olyan krízisközpontok, védett nőházak létrehozása, amelyekben akár azonnali menedéket, jogi segítséget kaphat az akut életveszélyben levő nő (gyerekestül, ha kell). Februárban a fővárosban létrehozták az első krízisközpontot (ingyenesen, akár mobilról is hívható telefonszáma: 06-80-204-387), egyelőre ideiglenes jelleggel. Ezenkívül immár három “esély háza” működik az országban (Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon).

– Hathatós segítség nélkül a bántalmazott nők általában nem képesek tartósan egyedül megállni a lábukon – vagy az egzisztenciális kényszer, vagy a többnyire az áldozatot hibáztató társadalmi közeg nyomása alatt nem egyszer visszacsúsznak a megnyomorító kapcsolatba – mondja Lénárd Borbála. – Az érintettek többnyire nem is tudják, mennyire komoly anyagi (rendkívüli segély), mentális és jogi segítségre tarthatnak igényt a lakóhely szerinti önkormányzattól. Sőt, ha menniük kell az otthonukból, az önkormányzatnak kell a családok átmeneti otthonában elhelyezést biztosítani számukra. Amennyiben ilyent nem tart fenn az önkormányzat, a fejkvótát az erre létrehozott intézménynek kell továbbítania.

Miért tűrik?

A NANE munkatársai szerint az alábbi körülmények tartják vissza a nőket attól, hogy elhagyják erőszakos társukat:

Gyerekek: “A gyerekeknek szükségük van apára. Egy erőszakos apa is jobb a semminél.”

Házastársi eskü: “Azt mondtam, addig maradok a felesége, míg a halál el nem választ. A rossz tulajdonságait is el kell fogadnom.”

Szerelem: “Szeretem. Amikor nem durva, boldog vagyok. Ha vele maradok, talán a szeretetem megváltoztatja.”

A valóság letagadása: “Nem is igazán erőszak, amit velem csinál. Ki lehet bírni. Van, akivel sokkal rosszabb dolgok történnek.”

Szégyenérzet: “Jobb, ha nem tud erről senki.”

Bűntudat: “Biztos én tehetek róla. Valamit nem csinálok jól. Megérdemlem, hogy így bánik velem.”

Az önbecsülés hiánya: “Úgysem találnék nála jobbat. Azt mondja, hogy csúnya vagyok, és ráadásul rossz anya és feleség.”

Félelem: “Megfenyegetett: ha elhagyom, utánam jön, megöl engem, és a gyerekeket is.”

Beletörődés: “Úgysem tudok változtatni a helyzetemen, ő erősebb nálam. Senki sem tud segíteni rajtam.”

Felelősségérzet és/vagy társadalmi nyomás: “A családnak mindenképpen együtt kell maradnia. A család összetartása a nők dolga.”

Biztonságra törekvés és/vagy gazdasági függőség: “Nem lennék képes egyedül eltartani magamat és a gyermekeimet. Egyébként is, hová mehetnék?”

Érzelmi zsarolás: “Azt mondta, nem tud nélkülem élni. Azt mondta, öngyilkos lesz, ha elhagyom.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top