nlc.hu
Aktuális
Omega – II. rész

Omega – II. rész





Gyöngyhajú lány és a többiek

Az évtized kezdetén műegyetemi hallgatókból állt össze, és kezdett zenélni az egyetemi klub estjein kedvtelésből az együttes. Nyugati rádiókból hallott és lekoppintott számokat játszottak, némiképpen sajátos módon, ugyanis, mivel az adásokat akkoriban hivatalból zavarták, és csak részben lehetett hallani, hetekig tartott, amíg egy-egy slágert végig le tudtak jegyezni. Még nevük sem volt, a gondnok szólt egyszer, hogy találjanak már valamit, mert felsőbb utasításra ki kell írni valamit a bejáratnál. Egyikük éppen valamilyen képletet magolt a szünetben, így jutott eszébe, hogy legyen Omega. Egyik fellépésükön a táncoló vendégek között észrevettek egy ismerős arcot a Ki Mit Tud?-ból. Megkérték, hogy nem énekelne-e el velük néhány számot. Ő ráállt. Így lett az együttes első énekese Koncz Zsuzsa. (Aztán néhány évvel később a Táncdalfesziválon Zalatnay Saroltát kísérték, az Ezek a fiatalok című filmben pedig egy Illés-számot játszottak… Akkor, a kezdeti stíluskeresésnél még nagy volt az átjárhatóság.)

A beatgeneráció nagy, forradalmi tettét az jelentette, amikor a hatvanak évek közepén felhagytak a külhoni számok másolásával, és önálló, maguk által írt, hangszerelt, játszott zenékkel rukkoltak elő, szinte egy időben. Minden együttesben kialakulnak a saját, jellegzetes, ma már klasszikus szerzői gárdák. Az Omega slágereinek jó részét Presser Gábor és Adamis Anna produkálta. És ontották a szebbnél szebb, elbűvölő, fülbemászó zenéket. Minden dallammá, harmóniává, zenévé vált a lelkükben: álmok, vágyak, szomorúságok, játékok, bolondosságok, emlékek, szerelmek, dühök, boldogságok… Petróleumlámpa, Gyöngyhajú lány, Régi csibészek, Trombitás Frédi – valóban mind a műfaj gyöngyszemei. Amikor itt járt a világhírű Spencer Davis Group, és előzenekarként lépnek fel a koncerten, akkora sikerük volt, hogy menedzserük azonnali angliai szerződést kínált nekik. Fellépésük Londonban frenetikus eredménnyel járt. Clapton és Cocker gratulál nekik, a DECCA lemezszerződést kötött velük, és három nap alatt elkészült első lemezük…





Siker és bojkott


Szédületes, mesébe illő indulás… A folytatás rendhagyóságában is tipikus magyar művészsors, teljesedettségében is torzó magyar karriertörténet. Diadalút Nyugat-Európában, és állandó, sokszor reménytelen küzdelem az itthoni hatóságokkal. Szinte hisztérikus hazai népszerűség, fanatikus rajongótábor létrejötte, és belső súrlódások, két kulcsember kiválása. Egy teljesen új, vizualitásában is rendkívül fontos előadói stílus kialakítása, és a hazai sajtó teljes bojkottja. Jancsó Miklós filmet készített róluk, Szász Endre lemezborítót tervezett nekik, Romhányi József rendszeresen kiállt mellettük, és a hazai lemezkiadó nem látott fantáziát forgalmazásukban. Egy jellemző eset: a mallorcai fesztivál megnyerése után lett volna lehetőségük nagylemez készítésére Párizsban, nekik viszont haza kellett térniük, mert lekötött koncertjük volt a makói művelődési házban…

E szüntelen harcokban kicsit elfáradtak, a nyolcvanas évek közepétől már csak alkalmanként állnak össze. Idén tavasszal ismét nekiveselkedtek, és teltházas koncerteket adtak az ország nagycsarnokaiban. E körutat szeptember 13-án, a Puskás Ferenc Stadionban megrendező show zárja majd.
Azóta is gyakran nézek ki a folyosóra. Már rég nem lakik itt, de ki tudja, hátha valamiért egyszer még erre sétál Mihály Tamás?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top