Aktuális

6-os karika a képernyőn: külön figyelmeztetik az ovisokat

Változnak a jelek a tévéképernyő sarkában: zsugorodnak a korhatárjelző karikák, és egyben bővül a besorolási rendszer.

Az új médiatörvény hatálybalépésével szigorodnak a kiskorúak védelmét célzó rendelkezések, ezért új elemmel bővül a korhatár-besorolási rendszer. Bevezették a 6-os karikát, ami a hat éven aluliak számára nem ajánlott filmeket jelzi majd. A hivatalos indoklás szerint erre azért van szükség, mert a gyermekek szellemi fejlődésében 6-7 éves kor körül – amikor a kisgyermekkorból az iskoláskor szakaszába lépnek – lényeges változások következnek be, viszont ezt a korábbi klasszifikációs rendszer „tizenkettes karikája”, nem vette figyelembe.

További újdonságnak számít, hogy a jövőben megkülönböztető jelölést kapnak a kifejezetten gyermekeknek szóló műsorszámok. Ezt mostantól a képernyő valamelyik alsó sarkában elhelyezett, rajzolt kisfiúfej jelzi. A Médiatanács internetes szavazáson kérte az emberek véleményét a jelölésekről, és végül a kisfiú lett a befutó egy macis és egy kutyás ábra előtt.

Változások a képernyőn - mostantól már az ovisoknak szóló filmeket is ikon jelzi

A mostanáig használt piktogramokat korábban számos kritika érte: zavaróak, rontják a kép élvezhetőségét és beégnek. Ezeken is változtatott a Médiatanács: az ikonok mérete a korábbiak kétharmadára csökken, és a körvastagság is azonos, így a 16-osé vékonyabb lesz. A piktogramokat a képernyő bármelyik alsó sarkában elhelyezheti a szolgáltató. Ami nem változik, az a karikák áttetszősége és már megszokott színe.

A fenti változásokat is magába foglaló úgynevezett klasszifikációs ajánlást szakmai, civil és a médiaszolgáltatókkal történt egyeztetéseket követően fogadta el a Médiatanács, amely a jövőben iránymutatást ad a médiaszolgáltatók számára a korhatár-besorolások alkalmazásához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top