Aktuális

A tüdőt is megtámadja a nyári szmog

A nyár vége nemcsak kánikulát hozott, de valami sokkal károsabbat is. Az autók kipufogógáza és a levegőben lévő szennyező anyagok erős napsütés hatására úgynevezett nyári szmoggá állnak össze: a levegő sárgásbarna lesz, belégzése veszélyessé válhat.

A tüdőt is megtámadja a nyári szmogRomlik a tüdőfunkció, légúti betegségek alakulhatnak ki, megváltozik a vérkép: akár ilyen drasztikus hatásai is lehetnek a kánikulában kialakuló nyári szmognak, amely a gépjárművekből származó nitrogén-oxidból és a levegőben lévő szennyező anyagokból alakul ki a nagyvárosokban. A kisgyermekekre, asztmás, légúti vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre fokozottan veszélyes a szmog e speciális fajtája – figyelmeztet a Levegő Munkacsoport.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy több nagyvárosunkban az ózonkoncentráció is meghaladja a határértéket ezekben a napokban. Az ózon nemcsak a bőrünkre veszélyes: belélegzése légúti gyulladásokat okozhat.
– A fővárosban főleg a nagy forgalom okozza a folyamatot, melyet az erős napsütés indít be – mondja Simon Gergely környezetkémikus. – A káros anyagok veszélyes koncentrációja általában kora délutánra alakul ki, az viszont véletlenszerű, hogy hol, ezt rendkívül nehéz megjósolni. A csapadék segíthet a helyzeten.

Eső azonban nem várható, sőt az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára és csütörtökre is piros figyelmeztetést adott ki, mivel a középhőmérséklet mindkét nap meghaladhatja a huszonhét fokot.
A budaiak egy fokkal szerencsésebbek, mint a pesti lakosok. – Nemrég költöztem át a hetedik kerületből a másodikba, és valóban érezhető, hogy ennek a városrésznek más a levegőminősége – mondja Krisztián, aki mindenhová kerékpárral jár. – A ruhámon és a bőrömön is érezhető, ha a belvárosban biciklizem, és az erőnlétemet, teljesítményemet is rontja, ha ilyen körülmények között tekerek.

A tüdőt is megtámadja a nyári szmogA szakértők azt tanácsolják, hogy a gyerekek és idősek ne menjenek a levegőre kora délután, és a fiatalok se terheljék ilyenkor a szervezetüket nehéz mozgással. A légszennyezés a pollenallergiában szenvedőkre is rossz hatással van.
Ilyen erős kánikulában sokkal gyakoribb, hogy nehezen kapok levegőt – meséli Júlia, aki szerint pollenallergiája gyakran jár asztmaszerű tünetekkel –, ilyenkor ügyelek rá, hogy a gyógyszerem mindig nálam legyen.

– A légszennyezés önmagában is okozhat hurutos és másfajta betegségeket, valamint az allergia tüneteit is erősítheti – mondja dr. Nékám Kristóf allergológus. – A légszennyezésből származó részecskék ugyanis rátelepszenek a pollenszemekre, egyfajta szállítóeszközként használják azokat, így bejuthatnak a légutakba. A melegedő klíma újabb súlyosbító tényező, ráadásként még újfajta pollenek is megjelentek Magyarországon.  A megoldást a pollenszám csökkentése és a kisebb mértékű légszennyezés jelentené.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top