Aktuális

Az októberi forradalmat beáldoznánk a szilveszterért

Ha a portugálok megtették, mi is igazán lemondhatunk egy-két ünnepnapról a gazdasági fellendülés érdekében. Most kiderül, melyikről lennénk képesek.

Portugáliában négy ünnepnapot is munkanappá nyilvánítottak nemrégiben, hogy ezzel is hozzájáruljanak a gazdasági helyzet javításához. Körkérdést intéztünk a Nők Lapja Café olvasóihoz, ők melyik ünnepnaptól lennének képesek megválni, ha államcsőd fenyegetne?

Nos, a közösség október 23-át, az 1956-os forradalom és az 1989-ben kikiáltott köztársaság ünnepét hagyná veszni – legalábbis a legtöbben (28%) erre a napra voksoltak. Keveseknek fájna a munka ünnepének elvesztése is – 22% ettől szabadulna meg, ha mindenképp választani kéne. Harmadik helyen a pünkösd végzett, a válaszadók 19%-ának nem jelent olyan sokat ez a vallási ünnep, mint mondjuk a húsvét vagy a karácsony (még hagyományos ételeket is kevéssé lehet kötni hozzá ugyebár), a többi szavazat erősen szóródott.

A kommentelők egy része azonban más irányban indulna el: inkább növelné az ünnepnapok számát. Sokaknak logikusnak tűnik a december 24. és 31. szabadnappá nyilvánítása (sokan ezt informálisan is megteszik), egy forradalmi ötlet szerint pedig mindenki szabadságot kapna a születésnapján. Érdekes gondolat az is, hogy ha valamely ünnepnap hétvégére esik, akkor a következő munkanap járjon a becsületes dolgozónak.
Erre valószínűleg nem sok esély van, és persze az is kérdéses, hogy akár a portugálok, akár a magyarok anyagi helyzetét megmenti-e néhány plusz munkanap.

      A teljes eredménylista

január 1. Újév:                                             1%
március 15. Az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc kezdete:                              7%
Húsvét :                                                        5%
május 1. A munka ünnepe:                          22%
Pünkösd :                                                    19%
augusztus 20. Államalapító Szent István ünnepe:                                                        3%
október 23. Az 1956-os forradalom és a köztársaság 1989-es kikiáltásának napja: 28%
november 1. Mindenszentek:                      14%
december 25-26. Karácsony:                       2%

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top