Aktuális

A minisztérium szerint el lehet fogadni a hálapénzt

A Btk. bünteti a hálapénz elfogadását, a minisztérium viszont nyugtatja az orvosokat: nyugodtan fogadják el, nem lesz bajuk.

A minisztérium megnyugtatta a kórházszövetség elnökét: a jövőben sem lesz következménye, ha elfogadják a pénzes borítékot.

A Magyar Kórházszövetség decemberben kért kormányzati állásfoglalást a hálapénzről, miután egy szakmai konferencián Gellér Balázs jogász arról beszélt, ellentétes helyzetet teremt, hogy a munka törvénykönyve szerint megengedett a hálapénz elfogadása, a Btk. egyik paragrafusa alapján viszont a jogtalan előny vagy ígéret elfogadása szabadságvesztéssel járó bűntett. Mint Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Népszabadságnak elmondta, szóbeli állásfoglalást kaptak az egészségügyi államtitkárságtól, amely szerint nincs változás, a gyakorlaton semmiben sem változtat a Btk. megfogalmazása.

Ez az álláspont nem védi meg az orvosokat – tart ki korábbi véleménye mellett Gellér Balázs, az ELTE büntetőjogi tanszékének docense –, az állásfoglalásnak a bírói gyakorlatban nincs jelentősége, a bíróság maga alakítja ki joggyakorlatát. Úgy vélekedett, az lenne a legegyszerűbb megoldás, ha a kérdést a büntető törvénykönyvben rendeznék a jogalkotók, a jelenlegi helyzet ugyanis nem felel meg a jogbiztonság követelményének.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top