Aktuális

Így keveredhetsz ki az útdíjlabirintusból

Január elsejével indult az új útdíjrendszer, amelynek hála, új szavakkal gazdagodott mindennapi szókincsünk. Míg megtanuljuk a matricák különböző alfajait, íme néhány hasznos információ arról, hol kell fizetni és mire érdemes figyelni. És kiderül, hogy a Balatonhoz jutni sem olyan könnyű már, legalábbis ingyen.

Ezentúl akár autós kalandjátéknak is felfogható majd az útvonaltervezés, ha ki akarjuk kerülni a fizetős autópálya-szakaszokat és a lehető legkevesebb megyét akarjuk érinteni. Nem könnyű, mert olykor kilométerenként váltakoznak a fizetős és nem fizetős szakaszok; a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalán lehet tanulmányozgatni ehhez a térképeket. A legfontosabb tudnivalókat szedtük össze.

  • A megszokott heti (10 napos), havi és éves országos matricák a továbbiakban is megmaradnak, az újdonság a megyei matrica.
  • A megyei matrica az országos éves matricához hasonlóan január elsejétől a következő év január 31-ig érvényes, és csak az adott megyében található utakra vonatkozik. Megyei matricából csak éves matrica létezik.
  • A megyei matricák egy évre autósoknak és motorosoknak 5 ezer forintba, a hétnél több (8-9) személy szállítására is alkalmas járműveknek (például kisbuszok, lakóautók, haszongépjárművek) 10 ezer forintba, buszoknak 20 ezer forintba kerül. Akinek megyei matricája van, de például nyaraláshoz más megyék autópályáit szeretné igénybe venni, heti (10 napos) vagy havi matricát vásárolhat. Az időalapú (heti, havi, éves országos) matricák mellé az érvényességi idő figyelembevételével már nem kell megyei matricát vásárolni. Ha az utat letudjuk 10 nap alatt, akkor jó a heti matrica, viszont ha azon túl utaznánk vissza, már havi vagy megyei matricá(ka)t kell venni: utóbbiból a Budapestről a Balatonhoz rendszeresen utazóknak például hármat vagy négyet (attól függően, melyik útvonalon mennek).
Így keveredhetsz ki az útdíjlabirintusból
A Pest megyei matrica érvényességi területe
A többi megye útdíj térképét itt találod!

Mi történik, ha véletlenül átlépünk egy megyehatárt?

Kaptunk egy hónapos türelmi időt, ezért ha tévedésből átlépünk egy megyehatárt, ahova nincs éves megyei matricánk – vagy január végéig matrica nélkül száguldunk a már fizetős szakaszokon –, akkor ugyan megússzuk a 14 875 forintos büntetést, de az 1470 forintos eljárási díjat be kell fizetni, és az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát kell váltani. A szabályszegés más matricával, például 10 napos vagy havi matricával nem váltható ki.

Hol kell fizetni?

  • Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyét leszámítva, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat, a személyautók számára néhány kivétellel a teljes gyorsforgalmi hálózat (az M betűvel és sorszámmal jelölt utak) mindegyikének használatért fizetni kell.
  • A főváros közigazgatási határán belüli (de külterületi) autópályák, autóutak a Pest megyei matricával használhatóak.
  • Az M1/M7 bevezető szakaszán található bevásárlóközpontokhoz csak matricával lehet eljutni, ha azokat autópályán közelítjük meg.
  • Ha ki sem tesszük a lábunkat a fővárosból, csak időről időre hozunk-viszünk rokont, barátot a Liszt Ferenc repülőtérre, esetleg oda járunk dolgozni, akkor is 5000 forintos éves Pest megyei, vagy legalább a 2975 forintos 10 napos országos matricát megvenni. Fizetős lett a 4-es út bevezetője és a repülőtér 2-es termináljához vezető út, és nincs alternatív díjmentes út, amelyen a Liszt Ferenc repteret meg lehetne közelíteni.
  • Ha az M7-esen megyünk a Balatonra (évente többször vagy 10 nappal hosszabb vakációra), Veszprém megyei matricát is kell venni, ugyanis az autópálya egy rövid szakasza a megyén halad át. Még ha csak néhány kilométer is, de ki kell fizetni az 5000 forintot, sőt mivel Veszprém megyében ez az egyetlen fizetős autópálya-szakasz, másra nem is kell a matrica. Mindenesetre nem lehetetlen fizetés nélkül eljutni Balatonra. A hetes úton, tuti nosztalgiatrip lesz, csak arra kell ügyelni, nehogy Székesfehérvárnál felkeveredjünk a sztrádára.
  • A gyorsforgalmi Duna-hidakra a 10 ezer forintba kerülő két megyei matricát kell venni. Az M8-ason a Pentele hídon Fejér megyei és a Bács-Kiskun megyei matricát, az M9-es hídon pedig a Tolna megyei és a Bács-Kiskun megyei matricát is meg kell venni, akármelyik irányból hajtunk fel a hidakra.
  • A határátkelők közül fizetős lett a hegyeshalmi és a röszkei határátkelő.
  • Fizetős lett az M2-es, a Budapesttől Vácon át az északi határhoz vezető út is.

Ami megmaradt

A már említett Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében megússzuk matrica nélkül. Aki tudja, tartsa fejben, hogy a továbbiakban sem kell azonban fizetni az M0 autóút három szakasza és az M31 autópálya használatáért.

Az M0 autóút Megyeri hidat érintő része díjmentes maradt, igaz, olyan rövid szakaszon, hogy szinte mindegy is: a 11. számú főúttól a 2. számú főútig (a közúti táblázás szerinti 75-ös, Dunakeszi–Újpest lehajtóig díjmentes.)

Hol lehet matricát venni?

A mintegy 1500 értékesítési ponton, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatain, az ematrica.autopalya.hu weboldalon és a Mol, Shell, Agip töltőállomásokon. Megyei matricát SMS-sel csak február elsejétől lehet majd vásárolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top