Aktuális

Érettségi, 2016: ilyen volt az írásbeli érettségi első hete – kérdések és megoldások

Túl vannak a vizsgázók az érettségi első hetén. Érdekel, hogy mi történt, mik voltak a feladatok, és hogyan értékelték őket a diákok és a szaktanárok? Tantárgyként összegyűjtöttük a témákat közép- és emelt szinten.

Az érettségi első napja: magyar nyelv és irodalom

 Mint minden évben, idén is a magyar nyelv és irodalommal kezdődtek az írásbeli érettségik. Középszinten Moravcsik Gyula: A papiruszok világából című könyvének egy részét kellett értelmezniük a diákoknak, majd a szövegalkotás következett, ahol ezek közül választhattak:

  • Érvelés: részlet Csoóri Sándor Nomád naplójából
    Téma: Hogyan visz közelebb a kétely a tudáshoz?
  • Műértelmezés: Tamási Áron Szerencsés Gyurka című novellája
  • Összehasonlító elemzés: Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez és Illyés Gyula Bartók című művének összehasonlítása

A legtöbben a novellaelemzést választották. Az NLCafénak nyilatkozó magyartanár egyébként közepes nehézségűnek ítélte az idei magyar érettségit.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Az emelt szintű érettségiben Arany János Bánk bán-tanulmánya, a magyar szerzők műveinek külföldi fordításainak sikeressége, egy Csáth Géza-novella és egy fiatal magyar közösségnek szóló levél megírása szerepelt a feladatok között. Korábbi cikkünkből még többet megtudhatsz az idei magyar érettségiről.

Az érettségi második napja: matematika

Kedden a sokak által rettegett matek érettségi következett. Itt középszinten az első feladatrészben 12 rövidebb feladatot kaptak a diákok, volt benne trigonometria, gráfok és valószínűségszámítás is. A második részében egy egyenlet és egy egyenlőtlenség szerepelt, majd egy síkidom belső szögeit kellett kiszámolni, és emelkedő számsorokat is össze kellett hasonlítani. Végül pedig egy diagramos, valószínűségszámításos és egy függvényes hozzárendeléses feladat közül lehetett választani (ebből csak az egyiket kellett megoldani). A szaktanár szerint az első feladatlap könnyebb, a második viszont nehezebb volt a tavalyinál. A matek érettségi megoldásait itt találod.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az emelt szintű érettségiben minden évben helyet kapnak a tér- és síkgeometriai feladatok és a valószínűségszámítás. Ez idén is így volt, több rövidebb valószínűségszámítási feladat uralta az érettségit. Koordinátageometriai vagy halmazelméleti feladatok is gyakran előfordulnak emelt szinten, ezért ezekre készülni szoktak a vizsgázók, de idén nem kaptak helyet az érettségiben. Ennek sok diák nem örült és a nyilatkozók közül többen kevesellték a rendelkezésükre álló időt is. Korábbi cikkünkből még többet megtudhatsz az idei matek érettségiről.

Az érettségi harmadik napja: történelem

Szerdán a történelem érettségi következett. Középszinten az első, rövidebb válaszokat igénylő feladatsorban az alábbi témakörök kerültek elő: athéni demokrácia, az iszlám vallás, a magyar államalapítás, földrajzi felfedezések, Rákóczi-szabadságharc, ipari forradalom, a dualizmus korának etnikai viszonyai, I. világháború, és Magyarország II. világháborúban való részvétele. 

Az egyetemes történelemhez kapcsolódó esszéfeladatok közül lehetett választani egy a felvilágosodásról, illetve a Sztálin-éráról szóló feladatot közül. A magyar történelemnél  az Erdélyi Fejedelemségről, Károly Róbertről, az 1848–49-es szabadságharcról, és Mária Terézia koráról szóló feladatok szerepeltek.

Bár a Történelemtanárok Egyletének tagja, Lőrinc László szerint nem voltak aktuálpolitikai áthallások az érettségiben, ezt többen másképp gondolják, többek között a lapunknak nyilatkozó tanár is, aki szerint  megtévesztő feladatok is voltak a töri érettségiben.

Érettségi 2016: ilyen volt az írásbeli érettségi első hete - kérdések és megoldások

Az emelt szintű érettségiből szinte az összes olyan téma hiányzott, amire számítottak a vizsgázók, helyette olyan feladatokkal kellett szembenézniük, mint az írástípusok (ék-, képírás, hangjelölő) felismerése. Számot kellett adniuk Jugoszlávia történelméről és a Kádár-korszakról is. Volt még feladat Erdély nemzetiségeiről és jogaikról, valamint a középkori uradalmi viszonyokat is be kellett mutatniuk. Volt egy feladat az Alaptörvényről, amit könnyűnek értékeltek, de összességében váratlannak és nehéznek érezték a feladatokat. Az esszéknél előkerült többek között a a dualizmus kora és jelenkori társadalomismereti témák is, így a romák magyarországi helyzetéről is volt esszé, egyetemes viszonylatban pedig Afrika túlnépesedésének okait kellett bemutatniuk. Korábbi cikkünkből még többet megtudhatsz az idei töri érettségiről.

Az érettségi negyedik napja: angol nyelv

A fő tantárgyak után a nyelvek következtek. Elsőként az angol érettségi. Középszinten az olvasott szövegértés feladatrészben ilyen témájú szövegek szerepeltek: vásárlói levél, egy amerikai meteorológussal készített interjú, egy vicces óvodai szökés története, történet egy útiköltségen spórolni akaró férfiről. A nyelvhelyességet mérő (kiegészítendő) szövegek egyike Szent Györgyről, a másik Florence Nightingale-ről, a harmadik pedig egy vizsgáról szóló anekdota volt. Az íráskészség feladatrésznél az első levélben egy “angol ismerősnek” kellett megköszönniük a színházi meghívást, a másodikban pedig egy nagy dilemma előtt álló amerikai barátnak kellett tanácsokat adni a megadott instrukciók alapján. A szaktanárok szerint jól fel lehetett készülni a feladatokra.

MTI Fotó: Balázs Attila
MTI Fotó: Balázs Attila

Az emelt szintű érettségin a szövegértés a megszokott 4 feladattípusból állt, a rendszerváltás előtti budapesti brit nagykövet 2006-ban megjelent könyve kapcsán kellett igaz–hamis állításokat tenniük a vizsgázóknak. Szó volt egy a légierőben szolgáló katonáról, a harmadik szöveg az 1997-es elsüllyedt legószállítmányról szólt, a negyedik feladat pedig a magas sarkú cipők történetéről. A nyelvhelyességi feladatok közül a Margherita pizza eredetéről szóló szöveg volt a legnehezebb. Az íráskészségnél egy Angliában tanuló diák szemszögéből kellett írni egy holland ismerősünknek, és egy iskolai színjátszó kör bonyodalmairól szóló online fórumbejegyzéshez kellett hozzászólást fűzni 200-250 szavas terjedelemben.

Az érettségi ötödik napja: német nyelv

A hetet a német érettségi zárta pénteken. A középszintű olvasott szövegértés témái között szerepelt egy szafaripark fehér oroszlánjairól és egy a Feröer-szigetek időjárásáról szóló szöveg, egy interjú és egy szöveg a 80 éves Donald kacsáról és egy kastélybeli nemesi családi életről. A nyelvhelyességnél a kiegészítendő feladatok egy matematikai kutatási díjat elnyert diákkal, Haribo gumimacikkal és fiatalok a internethasználati szokásaival voltak kapcsolatosak. Az íráskészség  első feladatában az osztálykirándulásra készülő, de lebetegedett német cserediáknak kellett levelet írni. A választható résznél pedig pályaválasztási tanácsokat adhattak a megadott szempontok szerint, vagy divattanácsokat a  “barátjuknak”. Mind az angol, mind a német érettségihez tartozott egy-egy szövegértési feladatsor is. A megkérdezett diákok szerint könnyű volt az idei német érettségi.

Érettségi 2016: ilyen volt az írásbeli érettségi első hete - kérdések és megoldások

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top