Aktuális

“A nők látják a szürkét is, a férfiak fekete-fehérben gondolkodnak”

Egy férfiak uralta szektorban nehezebb nőként boldogulni, pláne vezetőként. Ismerjétek meg Bohács Alexandrát, aki lassan kilenc éve autóalkatrészeket gyártó cégnél dolgozik, és esze ágában sincs váltani, ugyanis nagyon jól érzi magát, még akkor is, ha sok nő számára ez egy ismeretlen világnak tűnik.

Európában egyre inkább szorgalmazzák, hogy a nők minden területen érvényesülhessenek, a cégeknek különböző kvótákat állítottak fel, kinek-kinek nagysága szerint, hogy milyen mértékben növeljék a női dolgozók száma 2020-ra. A Continental nemzetközi cégcsoportnál, ahol Alexandra dolgozik, már meg is kezdték ennek a kidolgozását: a végeredmény pedig az lesz, hogy néhány év múlva a felsővezetők 16 százaléka nő lesz a cégnél.

Bár az autó a férfiak játékszere, azonban már ma is sok nő dolgozik az autógyártásban: mérnökként, tervezőként, a logisztikában, szóval rengeteg területen. Alexandra nyolc évvel ezelőtt kezdett dolgozni, gyakornokként, miközben termelés és logisztika szakon tanult, és azt remélte, hogy a logisztika gyorsan és dinamikusan növekvő világában mindig szükség lesz jó szakemberekre. A diplomaszerzés után, a gazdasági válság ellenére gyorsan sikerült is elhelyezkednie a jelenlegi munkahelyén.

“Hibrid autókhoz gyártunk vezérlőegységeket és a jól ismert start-stop rendszert. A vevőtől a beszállítóig az én csoportom szervezi az anyagok áramlását, így a beszerzést, tervezést és eladást. 24 évesen, mikor idekerültem, akkor alapanyag-beszerzés volt a feladatom, majd egy év múlva felkértek a csoport vezetésére. Az irodai részlegeken messze több a férfi, mint a nő, és én kezdetben elsősorban mérnökökkel dolgoztam, akik általában férfiak. Érdekes, soha nem éreztem hátrányban magam azért, mert nő vagyok, nem is kezeltek másként. Egy nő szakmai életében a legfontosabb, hogy otthon mozogjon a területén, szeresse a munkáját, magabiztos legyen. Viszont két dologban fontos a különbség nők és férfiak között: az egyik a hétköznapi, nem szakmai pillanatok hangulata, ugyanis színesebbé teszi a légkört, ha nők is megjelennek a színen. Sokat tapasztaltam, hogy mi, nők intuitív gondolkodásunknak köszönhetően figyelmesebbek, gondoskodóbbak vagyunk a kollégáinkkal. A másik pedig a döntéshozatalban rejlik, szerintem egy nő sokkal precízebben, részletekbe menően mér fel egy problémát, és nagyon fontos a döntés lezárása és annak megosztása. A férfi kollégáim a célra összpontosítanak, és amint megszületik a megegyezés, már ugranak a következő cél teljesítésére. A nők azonban a megoldás részleteit is látják, és megnyugtatóan rendezni is akarják, vagyis számukra akkor szűnik meg a feladat, ha el lett rendezve. Úgy fogalmaznék, hogy a nők látják a szürkét és elfogadják a létezését, miközben a férfiak inkább a fekete vagy fehér szín között választanak” – meséli Alexandra, aki 30 éves korára egy 8 fős csoport logisztikai vezetője.  

Sokadik éve vagyok ebben a pozícióban, egy kiváló, összeszokott csapattal kell együttműködnöm. Anyatigrisként állok ki az igazamért és a csoportért, természetesen ilyenkor megalapozott szakmai érveket sorakoztatok fel.”

Alexandra szerint az öltözködésnél egy nőnek ügyelnie kell arra, hogy mindig elegáns, mégis visszafogott legyen – még akkor is, ha nem kötelező a mindennapos kosztüm viselete. Alexandra a párját is a cégnél ismerte meg, sokszor kell együtt dolgozniuk, de ez nem jelentett eddig akadályt. Mint mondja, más területen dolgoznak, mégis sok esetben együtt. Persze óhatatlan, hogy néha otthon is a munkára terelődik a szó, de ez talán másoknál is így van. Miután a gyárban 1600 ember dolgozik együtt, így nem ők az egyetlenek, akik a párjukat a munkahelyükön találták meg. Ma már átlagosan 9-10 órát dolgozik naponta, de csöppet sem bánja, mert nagyon szereti a munkáját. Ha családja lesz, várhatóan a cég rugalmasan kezeli majd a helyzetet – ugyanis a kisgyerekes anyukáknak lehetőségük van fokozatosan növekvő óraszámban visszatérni, és csak akkor állnak vissza a teljes munkaidőre, ha azt biztosan vállalni tudják. Ezen kívül nagyon sok pozícióban lehet otthonról is dolgozni, hiszen a lényeg úgyis az, hogy menjen a munka, a feladatok el legyenek végezve. A tapasztalat egyébként az, hogy azok a kolléganők, akik gyermekük mellől járnak dolgozni, nagyon precízen és hatékonyan látják el munkájukat, különösen időtervezés szempontjából. Sok férfi kolléga kifejezett tisztelettel néz rájuk, hisz a rengeteg teendő mellett nagyszerűen szervezik munkahelyi életüket. 

Alexandra élvezi, hogy nincsenek különbségek nő és férfi kollégák közt. Résztvevője a nemzetközi Női Tehetség Programnak, amely a cégcsoportnál szervezett keretek között segít megtalálni, fejleszteni és tovább képezni a vezetői karriert célzó kolléganőket. Nemzetközi fórumot teremt, így megoszthatják egymással tapasztalataikat, és egy felsővezetői mentor is segíti őket.

“Nagyon gyorsan előléptettek, nem sokkal azután, hogy idekerültem. A cégnél egyébként a legtöbb középvezető 30 körüli, szóval nem számítok különösebben fiatalnak. Elgondolkodtam már sokszor azon, hogy hogyan tovább: mehetek egy másik szakterületre is, hogy kitanuljam azt is, illetve vezethetek később egy nagyobb egységet is. Mindenesetre vannak lehetőségeim, és ez jó! Úgy gondolom, hogy a nőiséget a szakmában nem szabad hátrányként megélni, hisz sok esetben kiemelt figyelmet kapunk. Fontos, hogy legyünk rendben magunkkal, és tudjuk, mire vagyunk képesek, így olyan utat járhatunk be, amely biztosan elégedettséggel tölt el.”

Itt olvashatsz még többet női vezetőkről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top