nlc.hu
Aktuális
Az Európai Parlamentnek elege lett az egy perc alatt elromló szirszarokból

Az Európai Parlamentnek elege lett az egy perc alatt elromló szirszarokból

Hosszabb élettartamú, könnyebben javítható használati tárgyak gyártását biztosító jogszabályok bevezetése mellett érveltek a képviselők az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén kedden.

Az Európai Parlament képviselői állásfoglalásukban arra szólították fel az uniós tagállamokat és az Európai Bizottságot, tegyenek lépéseket azért, hogy a vásárlók tartós, kiváló minőségű, javítható és fejleszthető termékekhez jussanak hozzá. Mivel az európai fogyasztók 77 százaléka inkább javíttatni szeretné elromlott készülékét, mintsem újat venni helyette, a képviselők szerint mihamarabb fel kell lépni a beépített elavulás ellen, a cserealkatrészeknek pedig megfizethetőknek kell lenniük.

Gombelemek: könnyedén elromlanak
Gombelemek: könnyedén elromlanak

A képviselők javaslatot tettek az árucikkek és azok szoftverei beépített elavulásának kezelésére is. Véleményük szerint több erős, könnyen javítható, minőségi termékre van szükség, termékkategóriánként pedig meg kell határozni a minimális tartóssági kritériumokat. Ha a javítás egy hónapnál több időt vesz igénybe, akkor a garanciát ennyivel meg kell hosszabbítani. Olyan fontos alkatrészeket, mint az elemeket és LED-eket, nem szabad fixen beépíteni a termékbe, hacsak ez biztonsági okból nem indokolt.

A képviselők továbbá arra kérték a bizottságot, hogy vegye fontolóra egy tartósságot, javíthatóságot, fejleszthetőséget is elismerő európai címke bevezetését is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top