Aktuális

Hol volt a Viking matróza a Hableány baleseténél?

Egy matróznak kellett volna figyelnie a Viking Sigynen, hogy van-e előttük valami. A Hableányt nem vették észre.

Több új szempontot is felvetett a május 29-én elsüllyedt Hableányt üzemeltető társaság ügyvédje a Blikknek nyilatkozva. Dr. Sógor Zsolt szerint a hajózás szabályai alapján a Viking Sigyn 7-9 fős hajózási személyzetéből egy kormányos matróznak, különösen sötétben, szakadó esőben, a nagy sodrású, áradó folyón, egy hídpillér felé tartva kötelező lett volna az orrban szolgálatot tejesítenie. Az ő dolga lett volna többek között rádión jelenteni az esetleges veszélyt vagy akadályt a parancsnoki hídnak.

A Viking Sigyn szállodahajó (fotó: MTI/Cseke Csilla)

Az is felmerült, hogy a Sigyn mögött 100 méterrel egy másik Viking-hajó is érkezett, amelynek a személyzete – ha azonnal értesül a balesetről – több embert is kimenthetett volna.

Azt már tudni, hogy a rendőrség szerint a Viking Sigyn vezető Jurij C. nem volt ittas, és kábítószer hatása alatt sem állt a baleset idején, de a gyanúsítás szerint a Viking Sigyn nem vette fel a kapcsolatot előzéskor a Hableánnyal, és hídszűkületben próbált előzni, ami konkrétan tilos – olvasható a lapban. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top