Aktuális

Akár 5 millió forintra is büntethetik jövőre mulasztásukért a közös képviselőket

A BKIK önköltséges képzéssel akar nekik szakmai tudást adni...

„A saját vagyonával felel a jövőben a közös képviselő a hibáiért, a mulasztások miatt akár 5 millió forint pénzbírságra is büntethetik” – derül ki a Blikk cikkéből. A jövőre életbe lépő törvényi változások különösen rosszul érinthetik azokat, akik szakmai előképzettség nélkül végzik a munkájukat. Többségük márpedig így végzi.

(Fotó: Pixabay)

A közös képviselők jelentős része eddig szakirányú végzettség nélkül, egyéb munkája mellett dolgozott, azonban a 2003-as társasházi törvény (THT) jövőre életbe lépő módosítása szerint a közös képviselő a saját vagyonával felel majd a hibáiért, a mulasztások miatt a törvényességi felügyelet akár 5 millió forint pénzbírsággal is büntetheti.

A törvény előírja azt is, hogy 2020-tól minden közös képviselőnek kötelező lesz regisztrálnia magát, azaz a társasházak tulajdoni törzslapjaira fel kell vezetni a közös képviselő, a házkezelő vagy az intézőbizottsági elnök nevét, személyes adatait és pontos elérhetőségét, írja a lap. Ezzel együtt kötelessége lesz a számviteli szabályok szerint elkészített beszámoló május 31-ig történő benyújtása is.

A BKIK szerint a THT módosításának célja nem az, hogy elrettentse a gyakorló közös képviselőket a feladattól, hanem hogy a lakóközösségek biztonságban érezzék magukat azáltal, hogy megfelelő szakmai tudással rendelkezőkre bízzák a ház pénzügyeit. A kamara ezért szükségesnek látta, hogy segítse a közös képviselőknek megszerezni ezt a szakmai tudást, és ezért indítja meg a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal által engedélyezett, a közös képviselők szakmai felkészítését segítő közösképviselő-képzését dr. Sztranyák József, a BKIK alelnöke szerint.

Az alelnök elmondta, a törvény szigorítása időszerű volt, hiszen a közös képviselők szakmai felkészültségének hiányából rengeteg konfliktus és kár keletkezett már. 

A képzések októberben indulnak, és 8 héten át, hetente egyszer 5 órában zajlik majd az oktatás elsősorban olyan közös képviselők számára, akik nem rendelkeznek OKJ-s társasházkezelői képzettséggel. „A 40 óra során a társasházak tisztségviselőire vonatkozó törvényi kötelezettség teljesítéséhez szükséges társasházi ismereteket tanítjuk meg” – idézi a Blikk Gáspár Pétert, a BKIK XXIII-as Ingatlanforgalmazás, Hasznosítás és Vagyonkezelési osztály oktatási főtanácsadóját. 

A kurzus önköltséges, szeptember 30-ig lehet jelentkezni a BKIK-ban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top