Aktuális

Törőcsik Mari fiatalon és most – szomorú, miért keresik annyian a legendás színésznőt

Törőcsik Mari november 23-án ünnepli a születésnapját. Megnéztük, mire keresnek az emberek a kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznővel kapcsolatban.

Ma ünnepli 84. születésnapját Törőcsik Mari, a nemzet egyik legnagyobb színésznője. A Kossuth-nagydíjas, valamint kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznő az elmúlt években sokat betegeskedett, ezért visszavonult a színészi pályától, az állapotával kapcsolatos hírek szinte hetente jelennek meg a sajtóban. Részben sajnos ennek, de természetesen a több mint hatvan éves munkásságának is köszönhető, hogy gyakran tűnik fel az emberek internetes kereséseiben.

Amire a legtöbben keresnek: Törőcsik Mari fiatalon

Sokakat érdekel, milyen volt Törőcsik Mari fiatalon. Az biztos, hogy a legendás színésznő gyönyörű volt gyerekkorában is.

Törőcsiket tévedésből Mariánként anyakönyvezték, de kezdettől fogva a Mariann nevet használta. 1935-től 1950-ig Pélyen élt szüleivel; nagyapja egy kis mozit üzemeltetett a községben, ahol folyton filmeket nézett, és arról ábrándozott, hogy színésznő lesz. Végül valóra is váltotta az álmát: 1954-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol tanulmányait operett szakon kezdte. Nem csak a rajongók, Törőcsik Mari is szívesen emlékszik vissza fiatalságára, néhány éve a következőket mondta: „Az én gyerekkorom szebb volt, mint szép: gyönyörű volt.”

Törőcsik Mari 23 évesen, A tizenhetedik baba nyara című darab próbáján (Fotó: MTI / Keleti Éva)

Amire a legtöbben keresnek: Törőcsik Mari filmjei

Törőcsik Mari 1958-tól volt a Nemzeti Színház társulatának tagja, de nemcsak a világot jelentő deszkákon alakított remekül, hanem filmekben is. Első filmje a Körhinta volt, amiben mindössze 20 évesen szerepelt. Fábri Zoltán filmje 1955-ben készült, de csak 1956-ban mutatták be a nagyközönségnek, a színésznő a főszereplőt, Marit alakítja, egészen varázslatos módon. Ez idő tájt változtatta meg a keresztnevét is Mariannról Marira.

Törőcsik Mari a Körhinta után több sikerfilmben is játszott, például az Édes Annában, a Szent Péter esernyőjében, a Légy jó mindhaláligban, a Pacsirtában. Leírni is hihetetlen, de mintegy 120 filmben vállalt valamilyen szerepet, legutóbb 2017-ben tűnt fel Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című alkotásában. 1976-ban a Déryné hol van? című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a cannes-i fesztiválon – ezt 2013-ban elhunyt férje, Maár Gyula rendezte.

Az Édes Annában (Fotó: Fortepan)

Amire a legtöbben keresnek: Törőcsik Mari férje

Törőcsik Mari néhány éve kendőzetlenül vallott szerelmi életéről. A színésznőnek három férje volt, igaz, közülük az elsővel, Wiedermann Károllyal csak három hétig élt házasságban, mert pusztán adminisztratív okokból keltek egybe.

Második férje Bodrogi Gyula volt, akivel nyitott házasságban élt 1955-től 1964-ig. Ebben a kilenc évben működött is a dolog, Törőcsik Mari szerint a házasság „maga volt a boldogság”, és mindig tisztában voltak vele, ha a másiknak éppen volt valakije, de aztán belépett a képbe Voith Ági, és elváltak az útjaik. A színésznő ezután Tordy Gézánál talált vigaszt, akivel bár nem házasodtak össze, mégis a mai napig úgy tekint rá, mint a negyedik férjére. Párkapcsolatuk mintegy három évig tartott.

Tordy Géza és Törőcsik Mari a Nemzeti Színház siófoki üdülőjében (Fotó: MTI / Keleti Éva)

Törőcsik Mari harmadik férje és élete egyik legnagyobb szerelme a 2013-ban elhunyt Maár Gyula rendező volt. 1972-ben kötöttek boldog házasságot, és kapcsolatuk a munkában is nagyon szoros volt. Törőcsik több filmben játszott, amit férje rendezett, sőt a Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező portréfilmet is készített szerelméről, aki a következőket mondta róla:

„Tudnom kell, hogy a társam olyan erő mellettem, akihez bármikor fordulhatok, akitől bármikor bármire választ kapok, és akit nem lehet csak úgy átugrani, mert ha igen, akkor el fogok menni tőle. Maár volt az az ember, akin nem tudtam átlépni. Mindenki máson igen, de rajta nem.”

Maár Gyula és Törőcsik Mari (A színésznő archívumából)

Amire a legtöbben keresnek: Törőcsik Mari lánya/fia

Ritkán hallani a hírekben Törőcsik Mari és Maár Gyula gyerekeiről, talán ezért is kíváncsiak rájuk annyian az internetezők közül. A gyerekek sosem vágytak a hírnévre, nem akartak bekerülni az újságokba, még az iskolában is tagadták, hogy kik a szüleik, nehogy bármilyen kivételezés vagy támadás érje őket. A színésznő 1973-ban született lánya, Teréz Londonban él, de gyakran jön Magyarországra, hogy édesanyját ápolja, aki egy éve a végakaratát is rábízta.

Törőcsik Marinak és Maár Gyulának van egy fogadott fia is, akiről szintén ritkán hallani a sajtóban. A házaspár a hetvenes években fogadta örökbe a Son névre hallgató vietnámi kisfiút, akit a vietnámi háború után egy amerikai börtönből mentettek ki.

Miután felnőtt, Son visszaköltözött Vietnámba, ahol megházasodott, és feleségével született egy gyermekük is: Máhr Ví Zsófia. Törőcsik Mari néhány éve rossz híreket kapott Sonról, a férfi lebénult, és majdnem meghalt, de a színésznő segítségével szerencsére sikerült javítani az állapotán.

Fiával, Sonnal és lányával, Terézzel a nyolcvanas évek végén (Fotó: Facebook)

Amire a legtöbben keresnek: Törőcsik Mari unokája

Maár Gyulának két felesége is volt Törőcsik Mari előtt, Járai Máté az első házasságából született lányának, Maár Katalinnak a fia, vér szerinti kapcsolat tehát nem fűzi Törőcsikhez. Ennek ellenére a 41 éves színész mindig Mari mamának nevezi a legendás művésznőt. 

„Mindig is nagyon szerettük egymást, de a nagypapám halála még közelebb hozott minket egymáshoz. Azt mondják, nagyon hasonlítok Maár Gyulára, és talán neki jó érzés ezt felfedeznie bennem” – mondta korábban Törőcsik Marival ápolt kapcsolatáról a BEST magazinnak Járai, aki évek óta játszik különböző színházakban, mégis a 200 első randi és A mi kis falunk sorozatokkal vált igazán ismertté a nagyközönség számára. Állítása szerint karrierjében Mari mama soha nem segítette őt, de büszke az elért sikereire.

Járai Máté a mindennapokban sokat segít Törőcsik Marinak, rendszeresen látogatja őt. Ami a színész magánéletét illeti, immáron 20 éve boldog házasságban él.

Járai Máté és Törőcsik Mari (Fotó: smagpictures.com)

Amire a legtöbben keresnek: Törőcsik Mari meghalt

Nagyon szomorú, de sajnos ez is a felkapott keresések között van. A Nemzet Színésze 11 évvel ezelőtt életveszélyes állapotban került kórházba, azóta állapota kapcsán rengeteg rémhír látott napvilágot: néhány éve egy pár perces kórházi látogatás is elég volt ahhoz, hogy elterjedjen a pletyka a betegségéről. Törőcsik Mari most nincs jó állapotban, pár hete ismét kórházban kellett őt ápolni, de már a velemi házában lábadozik, és bízik benne, hogy visszatérhet a színpadra. 

Jordán Tamás nemrég azt nyilatkozta: bár a színésznő „fizikálisan nincs jó állapotban, szellemileg teljesen rendben van”. Törőcsik tavaly kétoldali tüdőgyulladással került kórházba, még az orvosai is azt hitték, hogy belehal, de miután hazatért a kórházból, a következőket mondta: „Még a halálhíremet is keltették, de szerencsére még élek, mert nem adom ám meg magam olyan könnyen.” 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top