Aktuális

Szinte csak decemberben vásárolunk halat

Van olyan piaci halárus, akinél az éves eladott mennyiség fele, sőt akár a kétharmada is ebben az egy hónapban megy el.

Ha te is csak karácsonykor eszel halat, pont úgy teszel, mint honfitársaink nagyobb része. Fejenként mindössze öt-hat kiló halat fogyasztunk egy évben, de ennek is legalább a fele import tengeri hal, halkészítmény, vagyis a gyerekek halrudacskája pont úgy benne van a mennyiségben, mint a tonhalkonzerv. Az európai országok közül ezzel az alacsony halfogyasztási átlaggal csak a képzeletbeli dobogó utolsó helyére sikerült feljutnunk, pedig karácsonykor a legtöbb magyar család asztalán helyet kapnak a halas fogások. 

hal, karácsony, ponty, lazac

Karácsony előtt vásárolunk csak halat (Fotó: Pexels)

Csaba piaci halas, és azt mondja, hogy decemberben jön össze az egész éves bevételük több mint fele, de volt már olyan is, hogy az évi összmennyiség kétharmadát ebben a rövid időszakban adták el. „A magyar ember csak beszélni szeret a halról, megenni nem nagyon, és akárki akármit mond, évről évre kevesebb igazi halat vásárolunk. Húsz éve karácsony előtt még hosszú sor állt minden halas előtt, és az összes piacra külön halas standok települtek ki, annyi pontyot vásároltak az emberek, hogy alig győztük lemérni. Akkoriban minden magyar fürdőkádban egy ponty úszott december 24-én reggel. Ma már egész pontyot alig vesznek az asszonyok, nem akarják összepiszkolni a konyhájukat. Inkább a szeletelt ponty megy, a halászléhez való passzírozott alapot pedig megveszik készen a szupermarketben, és csak belefőzik a halszeleteket. De ezt se csinálja mindenki, sok család már inkább vásárol lazacot vagy valamilyen fehér húsú tőkehalat, és nem főz halászlét szentestére se. Így múlik el egy hagyomány.”

hal, karácsony, ponty, lazac

Aki csak egy évben egyszer eszik halat, az most fogja megtenni (Fotó: Pexels)

A piacon az élő pontyért 1100-1300 forintot kérnek. Miután kiválasztottuk az állatot, a halas azonnal le is csapja, élve már az új állatvédelmi szabályozásnak köszönhetően nem vihetjük haza. Az egyik vásárló panaszkodott is ezért: „Jót tett a pontynak, ha egy éjszakát tudott még tiszta vízben úszni a fürdőkádban, mielőtt megettük, mert úgy nem volt olyan rossz pocsolyaíze. Szenved az a szerencsétlen akkor is, amikor az akváriumban úszik a csarnokban, ez a törvény csak képmutatás. Nem is veszünk már pontyot, inkább a drágább harcsát választjuk, annak legalább jó az íze, és szálka sincs benne.” Szürkeharcsafilét 5200-5400 forintért, szeletet pedig 4000-4200 forint között láttunk. A halászléalapba sokan keresik a keszeget, ennek ára tisztítva 1000 forint körül mozog. Kárász, ha van, hasonló áron kapható.  
 

hal, karácsony, ponty, lazac

Egyre többen keresik a különleges halfajtákat (Fotó: Pexels)

Sokan keresik karácsonykor az egyik legnemesebb magyar halfélét, a szilvásváradi pisztrángot, ami belezve 2100-2500 forint között vásárolható meg. Láttunk fogasfilét 5700, süllőt pedig 4400 forintért. A hipermarketekben nagyobb a választék különlegesebb halfélékből, a szlovák tavi pisztráng kilója 1700 forintért, lazacfilé 6500-7500 forint között kapható. Az egyik hipermarket halpultjában dolgozó fiatalember elmondta, hogy karácsony előtt sokkal több halkülönlegességet kapnak, sokan vásárolnak ilyenkor kagylót is levesnek, illetve jóval több fogy a kaviárból és a füstölt halfélékből is. Nem ritka, hogy egész lazacot vesznek családok, de keresik az olyan különlegességeket is, mint a rombuszhal, a lepényhal, sőt a tintahal. Várnak tonhalat is, ebben az időszakban ugyanis órák alatt elfogy az is. Úgy látja, hogy egyre nagyobb az igény a friss tengeri halra, és magyar édesvízi halból is inkább a minőségi, drágább fajtákat viszik ilyenkor a ponty mellett. Nagy sláger még a pontybelsőség, a haltej és az ikra, ebből nem is mindig tudják kiszolgálni az igényeket, pedig az árak 3500 forint körül mozognak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top