Aktuális

Az összes pénteki infó a koronavírusról: egy 86 éves gyógyszer segíthet, repülőt küldenek a magyarokért

Cikkünkben folyamatosan nyomon követheted a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos fejleményeket.

Lehet, hogy egy 1934-ben kifejlesztett gyógyszer, a klorokin lehet a koronavírus ellenszere, legalábbis ezt állítja egy belga virológus. Szerinte a készítmény bevált a SARS ellen, és hatásos lehet a COVID-19 ellen is.

Közben Balassagyarmaton koronavírus-gyanúval tartanak kórházi megfigyelés alatt egy négytagú családot, akik nemrégiben Olaszországban jártak, és közülük ketten nem érzik jól magukat.

Sajnos újabb beteg halt meg, egy brit férfi, aki a karantén alá vont Diamon Princess luxushajón betegedett meg. Ezzel hat főre emelkedett a hajón koronavírusban elhunytak száma. 

A tenerifei hotelben karanténban tartott vendégek közül 130-at elengedtek, és mivel a többiek is tünetmentesek, hazaszállíthatják őket. Hamarosan a magyarok is távozhatnak, ha minden jól megy, Magyarország repülőt küld értük.

Védőruházatot viselő egészségügyi személyzet segít a távozni készülő vendégeknek a Tenerife nyugati partjánál lévõ La Caleta üdülőhely H10 Costa Adeje Palace nevű szállodájában 2020. február 28-án (Fotó: MTI/AP/Joan Mateu)

Védőruházatot viselő egészségügyi személyzet segít a távozni készülő vendégeknek a Tenerife nyugati partjánál lévõ La Caleta üdülőhely H10 Costa Adeje Palace nevű szállodájában 2020. február 28-án (Fotó: MTI/AP/Joan Mateu)

A koronavírus gyanúja miatt Mexikóban vesztegzár alá helyezett turistahajón 30-40 magyar utas tartózkodik – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Fokozták a hazai óvintézkedéseket is, Ferihegyen már az irániakat is szűrik, a debreceni uszoda pedig azt kéri, hogy akik jártak a fertőzött területeken, ne látogassák egy darabig az intézményt.

A nagy igyekezetben a Magyar Gyógyszerészeti Kamara viszont egy olyan kamu lánclevelet küldött szét a budapesti gyógyszerészeknek hivatalos hírlevél gyanánt, amelyben hemzsegnek a hamis információk.

Ha álhírek helyett megbízható módszerekkel szeretnénk védekezni, a szakértő azt tanácsolja, hogy kerüljük a tömeget, a nagy létszámú rendezvényeket, mert ott vagyunk leginkább kiszolgáltatva a vírus terjedésének. A boltokból lassan kifogyó lévő kézfertőtlenítők pótlására a gyógyszerész pedig házi készítésű fertőtlenítő keveréket javasol.

Az is kiderült, hogy a vírus inkább a felületek érintésével terjed, mint a levegőben. A fém felületeken mintegy két órán át életképes.

Egy román orvos azonban nevetségesnek tartja a koronavírus miatt rettegőket, olyannyira, hogy beoltatná magát a kórokozóval.

Szintén Romániában az egészségügyi miniszter azzal állt elő, hogy nőnapon, vagyis március nyolcadikán nem kellene csókolgatni, puszilgatni a hölgyeket, egyszerűen át kell adni nekik a virágot. Az ortodox egyház is arra figyelmezteti híveit, ne csókolgassák a templomi ereklyéket.

Mindeközben lehet, hogy megvan az első koronavírus-fertőzés itthon: egy középkorú nőt vittek kórházba a mentők csütörtökön délután az egyik gyömrői háziorvosi rendelőből. Úgy tudni, a körzeti orvos értesítette a mentőszolgálatot, miután a beteg több, a koronavírusra jellemző tünetet produkált, és pár napja jött haza Olaszországból. 

Erdélyben pedig két újabb koronavírus fertőzésről számoltak be a romániai egészségügyi hatóságok. Egy 45 éves Máramaros megyei férfit a kolozsvári, egy 38 éves Temes megyei nőt a temesvári járványkórházban kezelnek.

További híreink a koronavírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top