Aktuális

A legfőbb brit tudós szerint a koronavírus-járvány végéig nem lesz oltás

A brit kormány tudományos főtanácsadója nem hiszi, hogy a koronavírus-járvány időtartama alatt elkészül az oltóanyag.

Sir Patrick Vallance főtanácsadó azt mondta, az oltóanyaggyártás jelentősen fejlődött az elmúlt néhány évben, a munka sokkal gyorsabbá vált, és nem észszerűtlen várakozás az, hogy egy-másfél év múlva lesz oltóanyag az új koronavírus ellen is. Korábban ugyanez akár húsz évig is eltartott volna.

A szakértő a BBC rádió pénteki hírműsorában beszélt arról, nem számol azzal, hogy a mostani járvány kezeléséhez időben és a járvány méretének megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll majd az oltóanyag. A koronavírus-fertőzés halálozási rátáját firtató kérdésre a kormánytanácsos elmondta, hogy ez szinte teljesen a beteg életkorától függ, és még inkább attól, hogy az idősebb fertőzötteknek van-e egyéb, krónikus jellegű betegségük.

Patrick Vallance

Jobbra Sir Patrick Vallance (fotó: Alberto Pezzali/NurPhoto)

Nagy-Britanniában jelenleg 116 fertőzöttet tartanak nyilván, az új típusú koronavírus okozta Covid-19 fertőzésnek eddig két brit halálos áldozata van. A főtanácsadó szerint a koronavírus fertőzötteinek teljes számára vetítve a halálozási ráta valószínűleg egy százalék, sőt jó eséllyel ennél alacsonyabb.

A koronavírus a világban

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top