Aktuális

Operatív törzs: 12 beteget tudtunk levenni a lélegeztetőgépről

Müller Cecília köszöntötte az ápolókat és tisztázta a Budapestre szállítandó koronavírusos betegek sorsát.
Betartják-e Pesten a maszktörvényt?

A járványügyben ezidáig 66 főt hallgatott ki gyanúsítottként, több személyt előállítottak – derült ki a Készenléti Rendőrség szóvivőjének mai operatív törzsi tájékoztatásából. Kiss Róbert rendőr alezredes arról is beszélt, hogy mostantól csak elektronikusan nyújthatók be a személyforgalmi beutazás méltányossági kérelmei. A dokumentumnak pedig minden esetben magyar nyelvűnek kell lennie. 

Müller Cecília tisztifőorvos mai beszédét azzal kezdte, hogy köszöntötte az ápolókat a nemzetközi napjukon. Sajnálatát fejezte ki, hogy most nem tudnak velük együtt ünnepelni, de így is, távolból megköszönte egész életük során végzett áldozatos munkájukat.

„Elég egy bokaficam, máris kiszolgáltatottá válunk” – mondta a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy most de pláne, a koronavírus járvány alatt „rájuk vagyunk utalva”. Azt is megtudtuk, hogy Müller Cecília három műszakban, egyetemi segédápolóként is dolgozott karrierje kezdetén.

Kiderült, hogy a Szent László kórházban 12 beteget tudtak levenni a lélegeztetőgépről. Főként idős betegekről van szó, de volt köztük egy 40 éves ápolt is.

Tegnapról mára 29 fővel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, azaz stabilan alacsonyan tartjuk a fertőzések görbéjét – mondta a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy összesen 425-en haltak meg a vírus következményeként, de sokan meggyógyultak, 1007 főt nyilvánítottak gyógyultnak az orvosok. Jelenleg 45-en vannak lélegeztetőgépen és 35 fekvőbeteg intézményben ápolnak koronavírusos beteget, de ahhoz, hogy az ellátás visszarendeződhessen, központosított betegellátásra van szükség – mondta Müller célozva a a Szent László Kórházra (Dél-pesti Centrumkórház) és a Korányira (Országos Korányi Pulmonológiai Intézet), ahova a súlyos állapotú betegek kerülnek. Müller Cecília szerint a még szállítható állapotú betegeket kell ide átcsoportosítani. „Kifejezetten szeretném hangsúlyozni, hogy nem kell senkit Budapestre ide szállítani, ha a kórházak orvosai nem tartják szükségesnek és nem igénylik” – mondta Müller az átcsoportosítással kapcsolatban. 

A tisztifőorvos a szociális intézményekben végzett vizsgálatokról azt mondta, ahol felütötte a fejét a járvány, ott minden esetben infekciókontrollal kapcsolatos, hatósági vizsgálatot rendelt el. Az intézmények egyharmadát már meg is vizsgálták a népegészségügy szakemberei, akiknek Müller Cecília köszönetet is mondott. A tisztifőorvos szerint több helyen fedeztek fel kisebb hiányosságokat, és azt gondolja, hogy gyakoribbá kell tenni az ellenőrzéseket. 

A beszámolók után újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta, van elegendő vérplazmadonor a koronavírus gyógyítását célzó kutatásra, és bár nem tudja, hogy mikor lehet a kórházakban fekvő betegeket újra látogatni, a centralizációval reméli, hogy ez hamarosan bekövetkezhet. 

Kiderült az is, hogy a szerdai kormányülésen tárgyalni fogják a jelenlegi korlátozások enyhítésének lehetőségét, amiről majd csütörtökön, a Kormányinfón tájékoztatnak. 

Végezetül az Index kérdésére az operatív törzs elmondta, hogy a Budapestre szállított betegek elhunytuk vagy gyógyulásuk esetén is a bejelentett lakcímük szerint lesznek a statisztikába besorolva. Azaz a fővárosba szállított koronavírusos betegek nem Budapest statisztikáját „rontják” majd. 

(Kiemelt kép: Neményi Márton)

További hírek a koronavírussal kapcsolatban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top