Aktuális

Elhunyt Ian Holm

A szerepeit sokkal többen ismerték, mint a nevét: Ash, Bilbó, Napóleon.

88 éves korában elhunyt Ian Holm brit színész – közölte az ügynöke a Guardiannel. Holm a családja körében, békében távozott. A Parkinson-kór szövődményeibe halt bele.

Ian Holm az egyik legismertebb színész volt a világon, ha nem is a neve, akkor arca és szerepei miatt. Tehetsége ellenére szinte mindig mellékszerepekkel találták meg a filmstúdiók, főszerepeket főleg a színpadon alakított. A színházzal azonban a hetvenes évek közepén felhagyott, lámpaláz miatt: egy előadás közben leblokkolt, nem tudta folytatni, ez pedig annyira megviselte, hogy vissza sem tért többé. Alkata miatt általában kisembereket, hivatalnokokat alakított; ő játszotta Asht, a Nyolcadik utas érzéketlen androidját. Oscarra jelölték Tűzszekerek-beli alakításáért, Cornelius atyát játszotta Luc Besson Ötödik elem című filmjében, Terry Gilliam Időbanditákjában pedig ő volt Napoleon. Szintén Gilliam rendezte a Brazilt, amelyben Mr. Kurtzmannt, egy minisztériumi osztályvezetőt játszotta. Az első igazi filmes főszerepét Atom Egoyan megrázó, 1997-es Eljövendő szép napok című filmje hozta el, ebben egy ügyvédet alakított, akinek egy kisvárost kellett meggyőznie, hogy indítsanak pert, miután egy buszbaleset miatt majdnem az összes gyerek meghalt. A nézők többsége azonban A gyűrűk ura-trilógiából ismeri, ő volt Zsákos Bilbó az első és a harmadik részben.

Ian Holm A gyűrű szövetségében

Ian Holm A gyűrű szövetségében

Gyűrűk ura? Erre tessék!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top