Aktuális

Bizarr megjelenésű őshüllő csontjaira bukkantak Villányban

Az őshüllő minden bizonnyal halakkal és más vízben úszó szervezetekkel táplálkozhatott.
Bizarr külsejű hüllőt találtak Villányban

Az ELTE Őslénytani Tanszék munkatársai immár nyolc éve kutatnak a 230 millió éves gerinces leletekben gazdag Villányban. A Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció egyik legkülönlegesebb felfedezéséről a Geologica Carpathica nevű tudományos szaklap is beszámol.

A lap szerint a paleontológusok Dr. Ősi Attila irányításával egy közel 5 méter hosszú, bizarr megjelenésű őshüllő csontjaira bukkantak Villányban, melynek nyaka közel 2 méter hosszú lehetett. A hazai leletek további bővítik a Tanystropheus néven ismert őshüllő életmódjáról és elterjedéséről kialakított ismereteinket – derül ki az ELTE Természettudományi Karának Facebook-oldaláról.

Ősi Attila, a Magyar Dinoszauruszkutató Expedíció vezetője elárulta, a legnagyobb csigolyák méretei alapján a villányi Tanystropheus nyaka elérhette a 2 méteres hosszt, teljes testhossza pedig akár az 5 métert is. Bár állkapcsot, vagy koponyaelemeket ehhez a fajhoz egyelőre még nem találtak, a sok ezer előkerült fog között van több olyan lelet is, amik a villányi őshüllőhöz tartozhattak.

A szakember szerint a hegyes, kúpos, párhuzamos barázdákkal díszített fogak arra utalnak, hogy ez a bizarr jószág főként halakkal és a vízben úszó más, kisebb-nagyobb szervezetekkel táplálkozott.

Olvass még többet dinókról az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top