nlc.hu
Aktuális

Merkely Béla meggyógyult

Merkely Béla felépült a koronavírus-fertőzésből, és újra gyógyít

Neki és családtagjainak is középsúlyos tüneteik voltak.

A Semmelweis Egyetem rektora a Facebook-oldalán jelentette be, hogy családtagjaival együtt felépült a koronavírus-fertőzésből, és ő már vissza is tért a munkába, újra betegeket lát el. Dr. Merkely Béla még november közepén került karanténba, mert egyik közeli hozzátartozója megbetegedett, majd kiderült, hogy ő is koronavírusos lett. A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjújában elmondta, családtagjainak és neki is közepesen súlyos tüneteik voltak, de túl vannak rajta.

A rektor szerint a pozitívak aránya fokozatosan csökkenni kezdett, ezzel együtt a kórházba kerülők száma is, de így is még jelentős számú beteget kell ellátni.

A korlátozásokat továbbra is komolyan kell venni, a higiénés szabályok betartása alapvető, de nem elégséges  – hívta fel a figyelmet Dr. Merkely Béla a hvg.hu szemléje szerint.

Merkely javasolja a maszkhasználatot minden találkozásnál, ugyanakkor az újrafertőződés veszélyét csekélynek tartja. Az immunitás – valószínűleg – annál magasabb fokú, minél súlyosabb volt a betegség lefolyása. A szuperterjesztők aránya pedig nagyjából 10 százalék az összes fertőzött között, de a leghelyesebb, ha mindenkit szuperterjesztőnek tekintünk – tette hozzá.

Merkely szerint körülbelül másfél millió ember ment át a fertőzésen, ami a nyájimmunitás eléréséhez nem elég. A tetőzés után azonban célszerű lenne egy reprezentatív, nagy mintájú mérést végezni ennek ellenőrzésére, mégpedig korosztályra lebontva. 

Dr. Merkely Béla

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Merkely Béla a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top