nlc.hu
Aktuális

Szlávik János az átoltottságról

Szlávik: hamarosan maszk nélkül napozhatunk a strandon

A nagy engedmények még odébb vannak, ahol most tartunk, az édeskevés, mondta a szakember.
Szlávik János

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője, Szlávik János az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a koronavírus-helyzetről és arról, mire számíthatunk a következő hónapokban. Az Infostart összefoglalója alapján így fogalmazott:

  • Van már bevált módszer a koronavírus-betegség ellen – az, hogy vegyük fel az oltást. Így szinte biztos nem leszünk súlyos betegek, nem kerülünk kórházba és nem halunk meg.
  • Óva int mindenkit, hogy egy oltás után úgy érezze, hogy övé a világ. A védettség csak a második oltás utáni egy-két hétben alakul ki.
  • A kialakult védettség után az oltás a súlyos megbetegedést 100 százalékosan meggátolja.
  • Amíg nincs nyájimmunitás, addig vigyázni kell. Ha valaki megkapja a védőoltást, akkor megfertőződhet, de alig-alig fertőz tovább. A nyájimmunitást legkorábban jó néhány hónap múlva érhetjük el.
  • Az AstraZeneca vérrögképző mellékhatása rendkívül ritka, mostantól fel kell tüntetni és kutatják majd, miért és kinél jön létre. Most úgy tűnik, főleg középkorú nők érintettek és hormonális oka lehet a kórképnek.
  • A védettség szempontjából annak nincs jelentősége, hogy mennyire erős tünetekkel reagál a szervezet egy védőoltásra. Arra érdemes figyelni, hogy ha a láz, a rossz közérzet nem múlik el, akkor lehet gyanakodni, hogy esetleg megfertőződtünk.
  • Nagy engedményeket a lakosság negyedének átoltottsága után nem lehet adni. Ennyivel még nem lehet visszatérni a normális életünkhöz. Nyáron juthatunk el oda, hogy komolyabb engedményeket lehet tenni.
  • Nyáron egy focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de a strandon talán majd nem kell maszkban napozni.

„Hiszem azt, hogy idén lesz a kezünkben gyógyszer, amit beadok a betegnek, és meggyógyul anélkül, hogy kórházba kerülne”

Kiemelt kép: MTI / Kovács Attila

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top