nlc.hu
Aktuális

Robert Wilson a FreeSZFE mellett

A FreeSZFE-t támogatja a Vidnyászkyéktól kapott pénzből a világhírű rendező

Robert Wilson világhírű rendező kiáll a FreeSZFE mellett, és a Vidnyánszky-féle fesztiválért kapott pénzt felét nekik adja.
Robert Wilson

Pénteken elkezdődött a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színházban, az esemény legjobban vár vendége pedig a világhírű Robert Wilson volt, akit Vidnyánszky Attila „a színházi élet koronázatlan királyának” nevezett.

Az első két napon Wilson Oidipusza van műsoron, és úgy volt, hogy maga a mester is eljön Budapestre, workshopot tart, és találkozik a tavaly óta szintén Vidnyánszky vezetése alatt álló Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival.

Wilson azonban nem jött Budapestre, az SZFE-sek helyett az egyetemről távozni kényszerült hallgatókkal beszélget majd, és a MITEM-es honoráriumának a felét is a FreeSZFE-nek adja – írja a 444 Robert Wilson közleménye nyomán.

Mély szomorúsággal követtem, ahogy Magyarország kormánya korlátozza a művészet és az oktatás szabadságát. Az SZFE tavaly kivitelezett, úgynevezett modellváltása antidemokratikus támadás volt az egyetem autonómiája ellen

– fogalmazott Wilson.

A rendező azt is írta: „Állampolgári kötelességemnek tartom kijelenteni, hogy nem értek egyet az oktatási és művészi függetlenség megcsonkításával, ahogy azzal sem, ha túl nagy hatalom összpontosul kevesek kezében. Ezért a MITEM-től kapott alkotói tiszteletdíjam felét a FreeSZFE Egyesületnek adományozom, amely a regnáló kormány támogatása és hivatalos elismerése nélkül nélkül folytatja oktatási tevékenységét. Továbbá a következő hetekben részt veszek a FreeSZFE hallgatóival folytatott beszélgetésben. Őszintén remélem, hogy a FreeSZFE továbbra is támogatást kap szerte a világból, és ami még fontosabb, hamarosan újra egyetemként ismeri el a magyar kormány.”

A MITEM honlapján azt írták, hogy „orvosai tanácsára, egészségügyi okokból Robert Wilson nem tud eljönni Budapestre”.

(Kiemelt kép: JOEL SAGET / AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top